20 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Turgay Gültekin, gayrimenkul alım ve satım işlemlerinin noterden gerçekleştirilmesi düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Gültekin'in o yazısı...



GAYRİMENKUL ALIM SATIMLARININ NOTERLERDE DE YAPILMASI HUKUKSUZLUĞA YOL AÇAR MI? 

Gayrimenkul alım satım işlemlerinin noterliklere devredilmesi durumunda sektörde yepyeni hukuksuzlukların ortaya çıkacağını dile getiren Gültekin, "Örneğin; taşınmazlar üzerinde bulunan şerhler, irtifak hakları, rehin haklarının ve diğer kısıtlayıcı hakların aktin yapılmasına engel teşkil etmesi tapu dairelerince titizlikle ve kurumsal hafıza ile idare edilmekte iken, noterlerin bu alışkanlığı edinene kadar çok sayıda hatalı işlem yapılacağı aşikardır. 

Yine imar uygulaması, kentsel dönüşüm, ifraz, tevhit, kat mülkiyeti gibi teknik arakesiti olan konularda tapu ve kadastro teşkilatı olarak bir yeknesaklık sağlanmış iken, noterler bu tür taşınmazların kök kaydını nasıl değerlendirecekler? Vakıf, orman vb. konularda, noterler taşınmazın geldisini nasıl yorumlayacaklar?" şeklinde konuştu. 

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek?  

İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Turgay Gültekin, konuyla ilgili yazısını şu şekilde sürdürdü: 

"Tapu dairelerince yapılan bir başka uygulama da red müessesidir. 
Kanuni sebepleri gösterilerek işlemin reddedilmesine dair tapu idarelerinin yaptığı bu uygulamada noterlerce yapılamayacak olduğundan tescili olanaksız akitlerin yapılmasına imkan sağlanacaktır.  

Tapu arşivinde bulunan her evrakın sistemde olmaması nedeniyle, noterlerin kök kayıtlara inmeksizin akit yapmaları durumunda tescil edilmesi olanaksız olan bu işlemin zararını kim karşılayacaktır.? 

Sonuç olarak; başkaca bir çok sorunun yanında devletin sorumluluğunu ortadan kaldıran bu uygulama, artık tapu güvenliğinin olmadığı anlamına gelmektedir. 
Tapu satışlarının noterlere devredilmesinin kanımca en önemli sebebi, devletin MK.1007. maddesindeki kusursuz sorumluluktan kurtulması için yapılmaktadır. 

Tapu işlemlerini tapu memuru yaparken ortaya çıkan zararı devlet MK 1007. Md. Uyarınca karşılamayı taahhüt etmiş iken, artık bu güvence olmayacaktır. Noterlerin kurduğu/kuracağı fonun gayrimenkulde ortaya çıkacak zararı karşılaması mümkün olmayacaktır."

Ev alıp satacaklar buna dikkat! Tapu ile ilgili flaş detay!

Prefabrik ev yapana devletten 30 bin TL destek! Prefabrik ev yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Ünlü analist, dolar ve altın için o tarihi işaret etti! Gardınızı alın!


Geri Dön