20 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Turgay Gültekin, gayrimenkul alım ve satım işlemlerinin noterden gerçekleştirilmesi düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Gültekin'in o yazısı...



Turgay Gültekin, bu sistemin neden değiştirilmek istendiğine de değinerek, "Bilindiği üzere Medeni Kanunun 1007. Maddesi 'Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur.
Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder.' şeklinde düzenlenmiştir. 

Buna göre, tapu sicilinin tutulmasında memurun kusuru olsun veya olmasın ortaya çıkan zarardan devlet sorumlu olmaktadır. 
Bu madde gereğince kişinin zararı hazine tarafından ödenmekte ve eğer memur kusurlu ise ödenen tazminat memura rücu edilerek tahsil edilmektedir" açıklamasında bulundu.

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

Örneğin sahte bir vekaletle satışı yapılan ev için, ev sahibinin açacağı bir dava ile malın değerini devletten isteyebileceğinin altını çizen Gültekin, Hazine'nin de zararın bu satıştan doğduğunu belirlemesinde halinde zararı karşılayacağına dikkat çekti. 

Amerika’da bile gayrimenkul alım satımında tapu sigortası parası olarak bir bedel tahsil edilmektekteyken, ülkemizde bu görevi hazinenin üstlendiğine ve uzun senelerdir gayrimenkul güvenliğini sağladığına dikkat çeken Gültekin, "Tapu işlemlerinin Noterlere devredilmesi halinde devletin sorumluluğu prensibi ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla tapu güvenliği de artık sona erecektir" şeklinde konuştu. 

"Sonuç olarak canı yanan vatandaş kendi başının çaresine bakacaktır. Devletin bu tazminat sorumluluğundan kurtulmak gayesi ile akit işlemlerini noterlere devretmesi, gayrimenkul güvenliğini tamamen yok edecektir" diyen Gültekin, bu işlemlerin devredilmesinin yaratacağı diğer sorunları da açıkladı. Gültekin, şöyle konuştu:

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek?  

"Bu devrin 2. Önemli sorusu da neden sadece alım-satım akitleri devredilmek isteniyor? Oysa tapu dairelerinde satış dışında, intikal, miras işlemleri, kat irtifakı, ipotek, haciz, ihtiyati tedbir gibi bir çok işlem yapılmaktadır. 

Çoğu zaman bir taşınmazın alım-satıma uygun hale gelebilmesi bu alt işlemlerin ikmal edilmesi ile mümkün olmaktadır. 
Bir taşınmazın alım-satıma uygun hale gelmesi için harcanan emek, alınan risk tapu dairelerinde kalırken neredeyse sıfır risk içeren satışların noterlere devredilmesi noterler için “çöpsüz üzüm” olmakta, tapu çalışanlarının dışarıya dönük yüzü olan satışların alınması ile tapu çalışanlarının sorumluluğu aynen devam etmekte, dolayısıyla bu teşkilat, fiziken yaşayan ruhen ölmüş bir kuruma dönüşmektedir. 

Bu uygulamanın hayata geçmesi halinde davul tapu çalışanında tokmak ise noterlerde olacaktır."


Geri Dön