20 / 04 / 2024

Emlak alım satım vergisi ödememe cezası!

Emlak alım satım vergisi ödememe cezası!

Gayrimenkul alım satımlarında tapu müdürlüklerine ödenen bedele emlak alım satım vergisi deniyor. Tapu alım satım harcı ödemeleri tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara yapılıyor. Peki, emlak alım satım vergisi ödememe cezası!



Emlak alım satım vergisi ödememe cezası!

Mesken, arsa, işyeri ve arazi gibi gayrimenkul alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu dairesinde verilen hizmet karşılığında taraflardan emlak alım satım vergisi talep ediliyor. 


2014 yılında yapılan düzenlemelere göre, tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu oran 2015 yılında yeniden belirlenecek.


Emlak alım satım harcı ödemeleri, tapu müdürlüğü tarafından belirtilen kurumlara yatırılıyor. Genellikle bu kurumlar, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar oluyor. Söz konusu banka ismi, tapu müdürlüğünden gelen mesajda belirtiliyor. Peki, emlak alım satım vergisi ödememe cezası!


Emlak alım satım vergisi cezası!

Harcın eksik ödenmesi ya da satış bedelinin gerçek satış bedelinden daha az gösterilip, buna bağlı olarak yine harcın eksik ödenmesi halinde ise ilgili kişilere üç katı tapu harcı cezası uygulanıyor.


Tapu harcınızın eksik yatırılması durumlarında cezalı duruma düşmek istemiyorsanız, vergi dairelerine gidip harcınızı eksik yatırdığınızı, ödenmeyen kısmı da ödemek istediğinizi tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirebilirsiniz.


Emlak alım satım vergisini kim öder?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön