25 / 04 / 2024

Gayrimenkul danışmanlık firmaları için geçici lisans sistemi oluşturulmalı!

Gayrimenkul danışmanlık firmaları için geçici lisans sistemi oluşturulmalı!

Realtor Gayrimenkul'ün kurucusu Anıl Ulaş Övençoğlu gayrimenkul danışmanlık firmaları için çalışma izninden önce 'Geçici Lisans'' Sistemi oluşturulması gerektiğini söyledi.



Realtor Gayrimenkul'ün kurucusu Anıl Ulaş Övençoğlu kaleme aldığı yazısında gayrimenkul danışmanlık firmaları için çalışma izninden önce 'Geçici Lisans'' Sistemi oluşturulması gerektiğini söyledi.

Anıl Ulaş Övençoğlu'nun konu ile ilgili yazısı şu şekilde;

Globalleşen dünyaya ve gelişen pazarlarla daha güvenli ve aktif çalışabilmek adına diğer sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul danışmanlık firmaları da yabancı personel çalıştırma ihtiyacı doğuruyor. Biz işverenlerin asli görevi tabi ki personellerimizin sigortalarını yapmak ancak çalışma izni almak çok daha meşakkatli ve masraflı. Bir yabancı personele çalışma izni almak için 5 Türk ssk lı çalışanınız olması gerekiyor. 2 yabancı için 10 ssk lı personel gerekiyor. Bu sayısı karşılıklı olarak katlanıp gidiyor.

Yabancı personellerde referans sistemi çok sağlıklı olmadığı için karşılıklı oryantasyon gerektiren bir süreçten bahsediyoruz. Bu noktada en az 6 aylık bir süreçten bahsediyoruz. Çalışma izni başvurusu süreci,  gerekli yeterliliklerin hazırlanması ve sonuçlanması da ayrıca bir süreç.  Kısaca yabancı personelin işe başlaması ortalama 20-45 günlük bir süreç . Yapılacak olan yeni bir düzenleme ile ücretli ön lisans sistemi oluşturulabilir ,ücretli ön lisans sisteminde 6 aylık için ayrı bir ücret, 1 yıl için ayrı bir ücretlendirme yapılabilir. Bu sürecin sonunda işveren ve işçi tarafı karşılıklı memnun kalırlar ise çalışma izni süreci başlatılmalı. Böylece kaçak işçi çalıştırma oranı düşeceği gibi hem lisans, hem de çalışma izni ile 2 kez devletimize gelir oluşturabiliriz. Bu fikri bir yetkili komisyon etrafında değerlendirilip geliştirilmeli ve daha sağlıklı bir sistem muhakkak oluşturulmalı. Burada bahsedilen konu kesinlikle biz işverenlerin bir kaçış araması değil aksine var olan sistemin güncellenerek daha kolay hale getirilmesinden bahsediyoruz.
 


Geri Dön