19 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerleme uzmanları lisanslaşıyor!

Gayrimenkul değerleme uzmanları lisanslaşıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı Keskin, Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen gayrimenkul değerleme uzmanının görevlerini anlattı.



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı Keskin, gayrimenkul değerleme uzmanının; bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapacak gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından istihdam edilen veya değerleme şirketleri ile sözleşme imzalamak için değerleme hizmeti veren ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeler kapsamında kendilerine Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen kişi olduğu ifade ediliyor.

Lisans gerekiyor

Gayrimenkul değerleme uzmanlarının, Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisanslamaya dair düzenlemeler kapsamında ‘Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı‘ almış olmaları gerektiğini ifade eden Keskin, “Bu lisansı alabilmek için kişilerin 4 yıllık üniversite mezunu olmaları, gayrimenkul değerleme alanında en az 3 yıl iş tecrübesine sahip olmaları, SPK tarafından yapılan gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisanslama sınavında başarılı olmaları gerekir. Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı almaya hak kazanan kişiler SPK tarafından gayrimenkul değerleme uzmanı olarak tanınırlar. Bu kişiler gayrimenkul değerleme şirketlerinde ve bankalarda çalışabilirler. Gayrimenkul değerleme uzmanı görevini yaparken bağımsız, tarafsız ve objektif olmalı. Gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporu, gayrimenkulün değerini etkileyen tüm faktörlerin analizini içeren rapordur. Gayrimenkul değerleme uzmanlarının görevi, serbest ve rekabetçi bir piyasada, alıcı ve satıcıların bilgili ve rasyonel davrandıkları varsayımı altında gayrimenkullerin adil satış değerini tespit etmektir“ açıklamasında bulundu.

Bankalara değerleme hizmeti

Keskin, gayrimenkul değerleme sektörünü yöneten iki kurumdan biri olan BDDK‘nın, 2018 yılı itibari ile bankalara değerleme hizmeti verecek olan personelin sadece gayrimenkul değerleme lisansına sahip uzmanlardan oluşması yönünde bir tebliğ yayınlamasının mesleğin önemini bir kat daha artırdığını ifade ediyor.

Değerleme sürecinde uyulacak kurallar ile değerleme uzmanlarının nitelikleri konusunda uluslararası standartların oluşması hedefiyle bazı uluslararası kurumların oluştuğunu belirten Keskin, bu kurumlardan bazılarının International Valuation Standards Committee (Uluslararası Değerleme Standartları Komitesi), Appraisal Institute (Değerleme Enstitüsü), Institute of Real Estate Management (Gayrimenkul Yönetimi Enstitüsü) olduğunu söylüyor. Değerleme konusunda çok sayıda uluslararası kurumun varlığının bu mesleğin uluslararası düzeyde ne denli önem kazandığının bir belirtisi olduğunu vurgulayan Keskin, Türkiye’de bu konuyla ilgili devlet kurumlarının Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olduğunu ifade ediyor.


Geri Dön