16 / 04 / 2024

Gayrimenkul en güvenli yatırım aracı!

Gayrimenkul en güvenli yatırım aracı!

2016 yılında TÜİK verilerine göre gayrimenkul satışları yüzde 4 artış gösterdi. Açıklanan verilere göre Türkiye, kentsel dönüşüm çalışmaları ve mütekabiliyet yasası ile yerli ve yabancı yatırımcıların odağı olmaya devam ediyor.



Gayrimenkulün kampanyalarla ekonominin dinamosu olmaya devam etmesi bekleniyor. Beklenti bu performansın borsadaki hisselere de yansıması yönünde.


Yılın ilk çeyreğinde, gözler ekonominin lokomotifi gayrimenkul sektöründe. 2016 yılında TÜİK verilerine göre satışlar yüzde 4 artış gösterdi. Açıklanan verilere bakıldığında Türkiye, kentsel dönüşüm çalışmaları ve mütekabiliyet yasası ile yerli ve yabancı yatırımcıların odağı olmaya devam ediyor. Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, “Mütekabiliyet yasası ve düzenlemeler orta ve uzun vadede yatırımlara ivme kazandıracak” diyor. Ancak konut satışlarındaki artışın arkasında önemli etkenin “güvenli yatırım” arayışı olduğu da unutulmamalı. Yıldırım da aynı noktaya vurgu yaparken; “Bizce sektörümüz için en önemli etken, barınma ihtiyacının yanında, konut satın aliminin vatandaşlarca en güvenli yatırım aracı olarak görülmesi” diyor.


Şüphesiz piyasayı sadece yabancı alımlan canlı tutmuyor. Geçtiğimiz yılın ikinci yansında gerçekleştirilen kampanya gayrimenkul sektörüne adeta taze bir kan oldu. Şimdilerde gerçekleştirilen kampanyanın 20 yıla varan vadeleri öngörmesi canlılığın devamına imkan tanıyacak nitelikte. Gerçekleştirilen satışlar da sektörde bulunanlan memnun edecek gibi gözüküyor. Şubat ayının ilk haftasında başlayan ve mart ayının sonuna kadar sürmesi hedeflenen kampanyayla 60 aya kadar vade farkı uygulanmazken 240 ay vade isteyenlere uygulanacak faiz oranı yüzde 0,70 civarı olacak. Temel aktörü Emlak Konut olan kampanyaya diğer GYO firmaları da katılıyor. Toplamda konut arzı 50 bin adet seviyesinde bulunuyor.


Ekonomideki genel seyirle birlikte sektörü bekleyen olası riskler ise göz önünde bulundurulması gereken önemli bir ayrıntı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İş Yatırım uzmanlan, ekonomide daralma sonucu ev fiyatlan ve talebinde azalma, faiz oranlannda artış ve kurumlar vergisi avantajının kaldmlmasmm temel risk faktörleri olarak öne çıktığına dikkat çekiyor.


Diğer yandan konut imalatı ve satışındaki performansın gayrimenkul yatınm ortaklığı sektörüne aynı oranda yansımaması ise bir handikap olarak değerlendirilebilir. Zira gayrimenkul şirketlerinin borsa performanslanna bakıldığında 9 Şubat itibariyle BIST GYO Endeksinin performansının (yüzde 5,37) yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksinin (yüzde 13,68) altında kaldığı görülüyor. Sektörün fiyat/kazanç oranı 4,83 seviyesinde. Değerleme oranlarının düşük olması yatırımcının sektörü oluşturan şirketlerin kârlılığına ilişkin güçlü bir beklenti içinde olmadığını gösteriyor. Ancak borsada yükseliş yönünde gerçekleşecek ivmeli bir harekette ucuz kalan sektör hisselerine ilgi artabilir.


EMLAK KONUT ATILIMDA


Zor bir yıl geride kalırken hedeflerini büyük ölçüde tutturan sayılı firmalardan birisi da Emlak Konut GYO. Türkiye'nin an büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut, 3016'da KDV hariç 7 milyar 328 milyon TL değerinde, 10 bin 53 adet bağımsız bölüm sattı. Şirket 7,6 milyar Tt tutarındaki satış hedefine yaklaştı. 2016 performansını değerlendiren Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum tüm zorluklara rağmen hedefleri büyük ölçüde tutturduklarını söyledi. 2017 yılma dair hedeflerini açıklayan kurum 2017'de 8 milyar TL satış hedeflerini belirtirken, "0017 yılı îçarîsinde 1 milyon 279 bin metrekare satış hedefi ile toplamda S bin 900 bağımsız bölümün satışım gerçekleştirmeyi planlıyoruz" eledi. Ziraat Yatırım hisse için alım önerisinde bulunuyor. Garanti Yatırım ise hissetle endeksin üzerinde bir performans bekliyor.


Fortune 


Geri Dön