19 / 04 / 2024

Gayrimenkul fiyatları döviz artışından nasıl etkilendi?

Gayrimenkul fiyatları döviz artışından nasıl etkilendi?

Prokule Türkiye Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, döviz artışının gayrimenkul sektörüne olan etkisine ilişkin "Döviz kurlarının artması mülkiyet sahiplerinin fiyatları artırmasına neden oldu" dedi. 



Prokule Türkiye Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, döviz artışının gayrimenkul sektörüne olan etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Döviz kurlarının artması mülkiyet sahiplerinin fiyatları artırmasına neden oldu. 

Türkiye'de yapılan ticari faaliyetler, inşaat maliyetleri, üretimler yaşamsal ihtiyaçlar yurt dışı bağlantılı olması sebebiyle dövizin artmasıyla genel olarak her üretime zamlar geldi, bu durumdan dolayı gayrimenkul sahipleri de kur artış oranlarına göre zam yaptı. 

Dövizdeki artış, ihracatı daha kazançlı ve karlı bir hale getirirken ithalatı daha pahalı hale getiriyor. 

Gayrimenkul fiyatları döviz artışından nasıl etkilendi?

Prokule Türkiye Gayrimenkul Yetkilisi Gökhan Gürlek,  "Kurun yukarı doğru yükselişi Türk turizminde ülkemize yoğunlukla gelmekte olan yabancı turistler için ucuzlaması ve/veya yabancı uyruklu insanlara satılan konutların kısa dönem içerisinde daha fiyatlı hale gelmesi gibi gözlemlenen olumlu etkileri de var olmakta" diye konuştu. 

İNŞAAT MALİYETLERİ DÖVİZE BAĞLIMIDIR?

Gökhan Gürlek, "Bazı kaynaklar inşaat maliyetlerinin yüzde 80 dövize bağlı olduğunu söylemekteler, enerjinin  ve girdilerin bir kısmının da ithalata bağlı olması sebebiyle maliyetler tabi ki etkilenecektir dedi. Fakat düşünüldüğünün aksine konut fiyatlarının USD birimi ile etkileşim hali düşüktür. Konut maliyetlerinin ana girdisi olan toprak “Arsa Maliyeti” döviz oranına bağlı değildir. Aynı şekilde işçilik maliyetini de ele alırsak bu da yine döviz  göstergesine bağlı değildir. Hafriyat, ince ve kaba inşaat malzemelerinin tümü dövize bağlı değildir. Bunların içinde yerli ve dövizli girdiler yer almaktadır. İşçilik, kar payı, kira, çimento, kum gibi.. Bu sebepledir ki dövizde ki yükseliş inşaat maliyetlerine yansıyacak hale gelene kadar etkisi azalmakta" açıklamalarında bulundu.

İstanbul'da ilçe ilçe en ucuz kiralık daire fiyatları!


Geri Dön