26 / 04 / 2024

Gayrimenkul fiyatları düşecek mi? İşte tüm detaylar!

Gayrimenkul fiyatları düşecek mi? İşte tüm detaylar!

Gayrimenkul fiyatları, fahiş oranda arttı. Tüketicinin kiralık veya satılık konut sahip olması artık hayal oldu! Peki, fiyatlar neden yükseliyor? fiyatlarda geri dönüş bekleniyor mu? İşte tüm detaylar...



FİYATLAR 4-5 KAT ARTTI

Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Andıç, il nedenin malzeme maliyetlerindeki artış olduğunu söyledi. Bu durumu bir örnek ile açıklayan Andıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örnek verirsek, Mart 2020’de 3 bin 200 lira olan demir, bugün 15 bin lira. 16 bin 800 lirayı gördü. Beton ve çimentoda inanılmaz artışlar var. Çimento geçen yıl 180 lira iken, şu anda 800 lira artı KDV”

KAMU GEÇ KALDI

İkinci sebebin arsa fiyatlarının yükselmesi olduğuna dikkat çeken Andıç, özellikle Bursa’da yeni inşaatların belli bölgelere sıkıştığını belirtti. Mustafa Andıç,“Bunun da sebebi yeni imarlı alanlar açarak, sistemin rahatlatılmaması. Kentimizdeki arsa fiyatlarına baktığımız zaman iki sene içinde 6-8 kat artan bölgeler var. Bu, çok büyük yanlışlık. Haksız kazanç oluşturuyor. Yatırımları azaltıyor. İnşaat yapmak yerine arsa alıp, bekleseniz çok daha büyük para kazanabilirsiniz” dedi.

Devletten, ev alanlara 42 bin 425 TL destek!AÇIKLAMAMIZ VAR

Yılda 700 bin ile 800 bin arasında konuta ihtiyacın olduğunu belirten Andıç, bu yapılmadığı halde halkın kiralık konut bulamadığını savundu. Senelerdir, sektörün daraldığına yönelik açıklamalarının bulunduğuna vurgu yapan Andıç, “Yatırımlar azalıyor. İnsanlar ev alamadığı veya bulamadığı takdirde konutlarda kiralar artacak diye açıklamalarımız var. Şimdi bu olaylar büyüyerek, mahkemelik oluyor” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN ÖNÜNDEKİ DEZAVANTAJ

KDV’de meydana gelen gelişmenin üçüncü neden olduğunu söyeyen Andıç, “İndirim değil. 150 metrekare altı konutlarda Nisan 2022’den itibaren devletimiz tarafından alınan ruhsatların maliyetlerine ilave yüzde 7’lik bir zam da yapıldı. Vatandaşın alım gücü azaldı. O da sektörün önünde bir dezavantaj. Hepsini topladığınızda sorun büyük. Kısa sürede düzelir mi? Bilemiyoruz ama sürdürülebilir hale gelmesi lazım. Bu zamları dizginlemek lazım. Böyle giderse sektör daha da daralır, problemler daha da büyür” dedi.

Peki, fiyatlarda geri dönüş bekleniyor mu? İşte tüm detaylar...


Geri Dön