20 / 04 / 2024

Gayrimenkul, Isparta'da iyi bir yatırım aracı!

Gayrimenkul, Isparta'da iyi bir yatırım aracı!

Hazırda parası olan kişiler başka illerde altın, döviz ve bankaların mevduat hesaplarını yatırım aracı olarak değerlendirirken Isparta’daki en önemli yatırım aracı ise gayrimenkul olarak görülüyor.



Isparta’da ekonominin lokomotifi yine inşaat sektörü. Konut fiyatları yükselmeye devam ederken, üretilen konutlar alıcı bulmayı da sürdürüyor. Son veriler yine konut satışlarındaki artışı gözler önüne serdi. Peki konut fiyatları sürekli yükselirken satışların da aynı şekilde yükselmesinin sebebi ne? Yağmur Emlak yetkilisi Yeliz Kurt’a göre konut satışlarının artarak devam etmesinin en önemli sebebi gayrimenkulün iyi bir yatırım aracı olarak görülmesi. Öyle ki metrekare fiyatları büyük şehirlerle yarışan Isparta’dan yatırım amacıyla konut alan İstanbul ve Ankara’dan yatırımcılar da var. Konut fiyatlarında kısa vadede bir düşüş görülmesinin mümkün olmadığını söyleyen Yeliz Kurt konut alacak kişilere elinizi çabuk tutun önerisinde bulundu. 

 

SEÇİM SONRASI FİYATLAR DAHA DA YÜKSELDİ

Isparta’da satılık konutların ortalama değeri 240 bin TL’ye ulaştı. Eskiden metrekaresi 750 TL olan evler bugün için metrekaresi bin 500-2 bin TL’den satılıyor. Fiyatlar yüksek olmasına rağmen konut satışı hız kesmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayı konut satış istatistiklerine göre bir ayda 552 konut satıldı. Isparta’da 2014 yılı ekim ayında ise 366 konut satıldığı ve %50’nin üzerinde bir artış olduğu belirtiyor.


Son aylarda temkinli davranan konut yatırımcısı 1 Kasım Genel Seçimleri’nden sonra atağa geçti. Satışların artması fiyatları da yukarı çekti.Kasım ayında konutun bir metrekaresine 113 TL fazla ödendi. Konut fiyatlarında aynı oranlarda bir artışın Isparta’da yaşandığı belirtiliyor.


ISPARTA’DA METREKARE FİYATI ANKARA, ANTALYA VE BURSA’NIN ÜSTÜNDE

Türkiye genelinde satılık konutların metrekare ortalama fiyatının 2.355 TL. Konut yatırımında amortisman (geri dönüş) süresi ise Türkiye ortalaması 12 yıl. 5 ilin (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya) ortalama değerleri baz alınarak yapılan hesaplamaya göre Isparta’da konutların metrekare fiyatı Ankara, Antalya ve Bursa’nın önünde. Akdeniz bölgesinde Isparta, Adana’dan sonra konut fiyatlarının en yüksek oldu il.


AMORTİSMAN SÜRESİ UZUN OLSA DA SATIŞ HIZLI

Isparta yatırım amaçlı düşünüldüğünde de amortisman süresi uzun olan illerden. Örneğin İstanbul’da bir konutun amortisman süresi 14 yıl, İzmir’de 18 yıl, Ankara, Antalya ve Bursa’da 15 yıl olmasına rağmen Isparta’da konutların amortisman süreleri 20 yılı aşıyor. Hal böyle ilken konut fiyatlarında ve satışında yaşanan artışı Isparta emlak piyasasının önemli isimlerinden Yağmur Emlak Yetkilisi Yeliz Kurt değerlendirdi.


HEM SATILIK HEM KİRALIK TAVAN YAPTI

Satılık konut fiyatlarının günden güne artış gösterdiğini belirten Yeliz Kurt “artık eski bir daireye dahi 200 bin TL’nin üstünde paralar isteniyor. Satılık konut fiyatları sürekli artarken müşteri yani alıcı sayısı da giderek azalıyor. Bunun yanında kiralarda artıyor. Isparta’da bugün en ucuz kiralık ev 600 TL. Bu rakamlar evin durumuna ve konumuna kadar 1500 TL’ye kadar çıkıyor. İnsanlar bu nedenle en kolay yoldan nasıl daire sahibi olacaklarının yoluna bakmalılar. Kira ödemek yerine evlerinin taksitlerini ödesinler” ifadelerini kullandı.


DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ BOŞUNA

Konut almak isteyenlerin satılık konut fiyatlarında düşüş beklentisi içinde olduklarını belirten Yeliz Kurt “bu çok boşuna bir beklenti. Arsa payları çok yüksek olduğu için konut fiyatları hiçbir şekilde düşmez. Eskiden sadece inşaat maliyeti ile 80-100 bin TL’ye daire üretilebiliyormuş. Ama bugün arsa payı eklenince bu rakam iki katına çıkıyor. Bu durumu göz önünde bulundurmayan vatandaş ise müteahhitlerin çok büyük karlar ettiğini sanıyor. Oysa gerçek bu değil” şeklinde konuştu.


ŞEHİR DIŞINDAN DAHİ ALICILAR VAR

Isparta’da konut fiyatlarının sürekli arması ve gayrimenkulün değer kazanması nedeniyle İl dışından da alıcılar çıktığına dikkat çeken Yağmur Emlak Yetkilisi Yeliz Kurt “il dışından alıcılar Isparta’da üretilen özellikle yüksek fiyatlı lüks konutlara talip oluyor. Bu konutları belli bir süre kirada değerlendirdikten sonra satabiliyorlar. Yani sırf yatırım amacıyla başka illerde olmasına rağmen Isparta’dan daire alanlar var” diye konuştu.


ÇÖZÜM UCUZ KONUT ÜRETMEKTE

Isparta’da genel anlamda büyük ve lüks daireler yapıldığına dikkat çeken Kurt “üst gelir düzeyindeki insanlar yönelik çok fazla proje yapılıyor. Ama alt ve orta gelir grubunda bulunan ve büyük bölümü kiracı olan insanlar için maalesef daire üretimi az. Oysa küçük daireler 150-160 metrekare 3+1, 4+1 dairelerden çok daha hızlı alıcı buluyor. Yeni evlenmiş çiftlerin büyük bölümü 90-100 metrekare 2+1 daireler istiyor. Bu nedenle müteahhitler küçük dairlerin üretimine ağırlık vermeliler” dedi.     


İNSANLAR BÜTÇELERİNE GÖRE DAİRE BAKSIN

Konut sahibi olmak isteyen kişilere de önerilerde bulunan Yeliz Kurt “konut almak isteyen kişiler bir heyecanla bütçelerini çok fazla zorlayacak lüks ve büyük daire alamaya kalkmamalı. Aylık ödeyebilecekleri kredi ve ev için verecekleri nakit paralarını iyi planlayarak konut arayışına girmeliler. Oysa bize gelen müşterilerin büyük bölümü durumu ona uygun olamasa dahi çift banyolu, asma tavanlı ev arayışına girebiliyor. Bu mantığa uygun değil. Sonrasında aileleri ciddi ekonomik yüklerin altına sokabilir” şeklinde konuştu.


Serkan NOGAY/Gülses Gazetesi


Geri Dön