28 / 03 / 2024

Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulacak!

Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulacak!

Gayrimenkul sektöründe dijital devrim başlıyor. MÜSİAD gayrimenkul sektörünün borsalaşması için kolları sıvadı. Yeni dönemde Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulacak.



Her yıl milyonlarca gayrimenkulün piyasaya satılık veya kiralık olarak arz edildiği gayrimenkul sektörünün dijitalleşmesi için çalışmalar başlıyor. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre,  Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nı hayata geçirmek için çalışmalar başlattı.

MÜSİAD ve GABORAS işbirliğiyle hazırlanılan borsa için, İSEDAK (İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) üyeleri de destek olacak. 

Gayrimenkul borsasıyla yeni dönem 

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan 'Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nı değerlendirdi. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşılması noktasında önemli bir adım olarak görüldüğünü söyleyen Kaan, "Tümü bir ekonomik değer ihtiva ediyor. Hatta sadece geçen yıl tapuda 8 milyondan fazla işlem yapılmış. TÜİK verilerine göre ise sadece geçen yıl 1.5 milyona yakın konut el değiştirdi. Hâlbuki internet ortamındaki beyanlar ile sektöre kontrolsüz arz edilen gayrimenkullerin sayısı 20 milyondan fazla" açıklamasında bulundu.

Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulacak!

ihracat artacak

Gayrimenkul borsasının kurulmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılında söyleyediğini dile getiren Kaan, "Amacımız sektörün sürdürülebilir, bilgi kirliliğinden uzak, şeffaf ve tanımlı hale gelmesi, ortak, çok dilli ve en ileri teknolojik imkânları kullanan güven esaslı, milli bir platform üzerinden taşınmaz varlıklarının yönetilmesi. Gayrimenkul Kıymetler Borsası, başta İSEDAK ülkeleri olmak üzere 78 ülkeye ihracat kapasitemizi artıracaktır" dedi.

Yeni borsayla ekonomiye destek

GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun ise tapuların dijital elektronik ortamlarda anlık izlenebileceğini ve raporlanabileceğini belirtti. Altun, "Proje ile saniyeler içerisinde şeffaf ve güvenli borsa ortamında tapu değişim işlemleri güvenle yapılabiliyor. Uygulama kapsamında ayrıca, bölgesel değerler üzerinden alım, satım ve kiralama işlemleri gerçekleşecek. Gayrimenkul Kıymetler Borsası ile yeni finansal araçlar ortaya çıkacak, ülke ekonomisine destek verecek bir süreç başlayacak" açıklamasında bulundu.

Gayrimenkulde dijital devrim

Vatandaşlar, sahip olduğu tapuyu, tapulu-tapusuz taşınmaz değerlerini, üzerlerinde tesis edilmiş irtifak, ipotek, teminat, intifa ve kira gibi hakları varlık olarak belirleyebilecek. Tüm varlıklar tek bir sistem üzerinden izlenebilecek. Borsa işlem süreciyle, satın alma, satma, kiralama, ipotek tesis etme, teminat verme, hasılat paylaşımı, kat karşılığı, parselasyon tüm gayrimenkul işlemleri yapılabilecek.


Geri Dön