19 / 04 / 2024

Gayrimenkul patronları seçimleri bekliyor!

Gayrimenkul patronları seçimleri bekliyor!

Gayrimenkul patronları zorlu geçen 2014'ün ardından, küresel ve bölgesel risklere karşın iş dünyasının daha iyi bir yıl geçireceği görüşünde. Genel seçimler ise siyaseten dalgalı ancak kamu harcamalarını artıracak bir gelişme olarak merakla bekleniyor.




Dünya ekonomisi bir yana Türkiye için 2014 yılı her anlamda zor geçti. Enflasyon oranları, revize edilmiş olmasına rağmen hedefleri aştı. Bütçe açığı dokuz kat arttı, işsizlik oranı çift haneli yerini sağlamlaştırıyor. Tüm bu makroekonomik göstergeler işlerin iyi gitmediğini gösterdi. 2014 yılını ekonomik anlamda durgun geçiren Türkiye'nin 2015 yılı performansı için yapılan öngörüler ise yüzde 3-3.5 civarında bir büyümenin yakalanacağı yönünde. Zor geçen 2014 yılının ardından 2015 yılı bütçe planlarını hazırlayan iş dünyasının önde gelen patronlarına 2015 yıl beklentilerini sorduk. Dünya ekonomisi için yapılan öngörüler her ne kadar iyimser bir tablo çizmese de Türk iş dünyası 2015 yılından umutlu. Türkiye'nin 2015 yılında gideceği seçimler nedeniyle kamu yatırımlarında kesinti beklemeyen iş dünyasının önde gelen patronları, 2015 yılı ekonomisi için beklentilerini anlattı. 


ALİ ALTINBAŞ (Altınbaş Holding Onursal Başkanı) 


"KAMU HARCAMALARI 2015'TE ARTACAK"


2014 yılı yeterince zor bir yıl olarak geride kalırken, beklentimiz 2015 yılında belli sıkıntıların aşılmasıyla daha iyi bir yıl olması. 2014 yılında alevlenen çevre ülkelerdeki olayların 2015 yılında ve sonlarına doğru çözüme kavuşmasını, en azından artık etkisini yitireceğini düşünüyorum. Bu sorunlar eğer stabilleşirse, genel olarak kamu harcamalarının artacağından da yola çıkarak iyimser bir tablo çizebiliriz. 

Türkiye açısından sıkıntı yaratabilecek en önemli konu döviz kurlarındaki oynaklık olacaktır. 


ALİ ÜLKER (Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) 


"HÜKÜMET YATIRIMLARI KISALMAYACAKTIR" Seçim var ve hükümetin yatırımları bu dönemde kısacağını zannetmiyorum. Açılım sürecinin getirdiği bir rahatlık var ekonomide. 

İstikrar da önemli. 2015 Türkiye'nin büyüyeceği bir yıl olacaktır. 2015 yılıyla ilgili negatif bir beklentimiz yok. Bütçelerimizi de buna göre planladık. Biz sadece buradaki operasyonlarımızda şirket olarak Türkiye ekonomisinin iki katı büyüme planı yaptık. 


ERMAN ILICAK (Rönesans Holding CEO'su) 


"RUSYA VE AVRUI ZORLAYACAK" Rusya'da yaşanan sıkıntı ve Avrupa'daki durgunluk nedeniyle 2015'in zor bir yıl olacağını düşünüyorum. Tabii bu Türkiye'den kaynaklanan bir durum değil, dünyanın içinde bulunduğu konjonktür böyle... 

Bu noktada iş dünyasında herkesin kafası karışık. Fakat Türkiye açısından bakılırsa, seçim yılı olacak. Türk işadamları ve girişimcileri ellerinde çantalarıyla dünyanın her tarafından iş almaya devam edecek. 


TUNCAY ÖZİLHAN (Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı) 


"SEÇİMLER VE FED BELİRLEYİCİ OLACAK"


2015 yılının en önemli iki göstergesi var: Mayıs sonunda yapılacak seçimler ve Fed'in faiz kararları. Bunların yanı sıra petrol fiyatlarındaki seyir ve Türkiye'ye etkileri de önemli olacak. Bölgedeki sorunlar da düşünüldüğünde 2015 yılının 2014 benzeri bir yıl olarak kapanmasını bekliyoruz. Büyüme beklentimiz yüzde 3 ile 3.5 arasında. Bu dönemde dikkatle izlenmesi gereken nokta Avrupa olacaktır. Avrupa'nın krizi aşıyor olması Türkiye için çok önemli olacaktır. 


FEYHAN YAŞAR (Yaşar Holding Başkan Vekili)


"SINIRDA CİDDİ BİR SAVAŞ DEVAM EDİYOR" 


Politik riskler söz konusu. Sınırımızda çok ciddi bir savaş ve bilinmeyen bir süreç devam ediyor. Bu gerilimler, tabii ki ekonomideki birçok atılımı biraz geciktirmiş ve tereddüte sokmuş olabilir. 2015 içinde temkinli bir orta vadeli plan ortaya kondu. 

Ben bu planlara uyulması gerektiğini düşünüyorum. Kendinizi bu makro planlara göre ayarlarsanız, başarılı olursunuz. 

Bu anlamda 2015'in daha dengeli bir yıl olmasını bekliyorum. 



FUAT TOSYALI (Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı) 


"DÜNYA DÜŞÜK BÜYÜMEDEN YORULDU" 


Dünya artık düşük büyümeden yoruldu. Sanayici olarak 2015 yılında dünyanın yaşadığı durgunluğu aşmasını bekliyorum. 2014 yılı yeterince durgun geçti. 2015'te artık hükümetlerin alacakları önlemlerle daha da hareketli, piyasa koşulları sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye açısından bakıldığında ise iyimser olmak için birden fazla neden var. Petrol fiyatlarının cari açığımıza artı olarak yansıması hükümetin elini rahatlatacaktır. Bu rahatlamanın beraberinde yatırım getirmesi mümkün olacak. Bu nedenle her anlamda 2015 yılının 2014 yılına göre daha iyi büyümelerle kapanacağını düşünüyorum. 


AHMET ÜKSÜZ (Kipaş Holding Başkan Vekili)


"BÜYÜMENİN SÜRECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUM" 


2015 yılı seçim yılı, kamu harcamalarının kısıtlanmayacağı bir yıl olacak. Rusya, komşu ülkelerdeki sıkıntılar ve bunların Türkiye'ye yansımaları olumsuz olabilir ama petrol fiyatlarındaki düşüş ülke için ciddi bir sıkıntı yaşanmayacağını da gösteriyor. 2015 yılında büyümenin süreceğini öngörüyorum.


Posta


Geri Dön