26 / 04 / 2024

Gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olan gayrimenkul rehni nasıl kurulur?



Gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Gayrimenkul rehni, teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olarak tanımlanıyor.


Söz konusu işlem, ya bir sözleşme ile yapılabiliyor ya da kanundan doğan bir hak şeklinde yapılabiliyor. Peki gayrimenkul rehni nasıl kurulur? Gayrimenkul rehni nasıl sonlandırılır?


Rehnin kurulması

Taşınmaz rehni tapu kütüğüne tescil ile kurulur. Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklıdır. Taşınmaz rehninin kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerliliği, resmî şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.


Paylı mülkiyette paydaş kendi payını rehnedebilir.

Pay üzerinde rehin kurulduktan sonra paydaşlar malın tamamını rehnedemezler. Elbirliği mülkiyetine tâbi taşınmaz, ancak bütün olarak ve maliklerin tamamı adına rehnolunabilir.


Rehnin sona ermesi

Taşınmaz rehni, tescilin terkini veya taşınmazın tamamen yok olmasıyla sona erer. Kamulaştırmaya ilişkin kanun hükümleri saklıdır.


Rehnin başka taşınmaz üzerine geçmesi

Yetkili kamu kurum veya kuruluşu tarafından gerçekleştirilen parsel birleştirilmesi ve dağıtımı işlemi sonucunda birleştirilen parsel üzerindeki rehinler, sıralarını koruyarak o parselin yerine verilen taşınmaz üzerine geçer.


Birleştirme sonucunda meydana gelen taşınmaz, değişik alacaklar için rehinli veya bazıları rehinsiz birden çok parselin yerini alırsa; bu taşınmaz üzerine geçen rehin hakları, taşınmazı bütün olarak kapsar ve olanak ölçüsünde sıralarını korurlar.


Borçlunun taşınmazı rehinden kurtarması

Birleştirilen taşınmazlardan biri ile güvence altına alınmış olan alacağın borçlusu, üç ay önce bildirmek koşuluyla birleştirme sırasında karşılığını ödeyerek taşınmazı rehinden kurtarabilir.


Bedel olarak ödenen para

Rehinli bir taşınmaz için bedel olarak ödenen para, alacaklılar arasında sıralarına göre, aynı sırada iseler alacaklarının miktarlarıyla orantılı olarak bölüştürülür.

Bu bedel, rehinle güvenceye bağlanmış olan alacak miktarının yirmide birinden fazla olduğu veya yeni taşınmaz, alacak için yeterli güvence oluşturmadığı takdirde, alacaklının rızası olmadan borçluya ödenemez.



Gayrimenkul rehni nasıl yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön