24 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bu tarihleri kaçırmayın!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bu tarihleri kaçırmayın!

Milyonlarca konut sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri başladı. Kovid-19 pandemisi sürecinde ödemesini yapmak için belediyeye gitmek istemeyen vatandaşlar emlak vergisinde online ödeme yöntemini merak ediyor...



Ev sahiplerinin ve mirasçılar her sene düzenli şekilde yılda 2 defa vergilerini ödemekle yükümlü. Her sene Mart ve Kasım aylarında ödenmesi gereken vergiler için ilk taksit dönemine girildi.

Taşınmaz malı bulunan vatandaşlar internet üzerinden emlak vergisi sorgulama ve ödeme adımlarını araştırmaya başladı. Belediyelercetahsil edilen emlak vergisi, taksitli ya da tek seferde belirlenen tarihlere de ödenebiliyor. İşte, emlak vergisine ilişkin merak edilenler...

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bu tarihleri kaçırmayın!

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Taksit ödemelerinde gayrimenkul sahiplerinin belediyelerden alınan beyannameyi doldurması gerekiyor. Buna ilave olarak, beyanname için başvuruda bulunulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin de hazır olması gerekli. Beyanname için meskenin yer aldığı adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası bildiriliyor. Ödemeler, taşınmazın bağlı bulunduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına ödenebiliyor. Bunların dışında artık internet üzerinden ödeme yapma imkanı da sunuluyor.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bu tarihleri kaçırmayın!

Ödemeyen yandı

Gayrimenkul sahipleri vergilerini ödemezse ceza uygulanıyor. Mükelleflerin vergi tutarına her ay yüzde 2 oranında faiz ekleniyor. Ayrıca ev ya da dükkan satışı yapılacaksa vergi ödenmeden tapu devredilemiyor.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bu tarihleri kaçırmayın!

EMLAK VERGİSİNDE 2021 HESABI

2020'den önceki senelerde emlak vergisi mükellefi olanların 2021'e ait emlak vergisinin tarh ve tahakkukunda esas alınacak vergi değerinin (matrahın) hesabı ile bina, arsa veya araziye 2020'de malik olunması durumunda mükellefiyetin başlangıç yılı olan 2021 vergi değerinin hesabı bu Tebliğde belirtilen esaslar kapsamında olacak.

Vergi Kanunu’na göre vergi, harç ve ceza artışlarında kullanılan ‘yeniden değerleme oranı’ bellirlendi. Emlak vergisi için uygulanacak olan 2021 zam yüzde 9.11 oldu. Buna göre, emlak vergisi yüzde 4.55 oranında zamlandı. 

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bu tarihleri kaçırmayın!

Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz

Belediyelerin internet siteleri arazılığıyla emlak vergisi online olarak da ödeniyor. Böylece, miras ve emlak vergisi ödemelerine kredi kartıyla ödeme fırsatı da yaratıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yaptığı açıklamaya göre, vergi daireleri tarafından alınan tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartları aracılığıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödenebiliyor.

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön