28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bugün sona eriyor!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bugün sona eriyor!

Emlak vergisi son günü merak ediliyor. Mart ayında başlayan emlak vergisinin ilk taksiti 3 aylık bir dönem içerisinde ödeniyor. Peki emlak vergisinin ilk taksiti için son ödeme günü ne zaman? İşte detaylar...



Tapu kayıtlarında kendi adına kayıtlı arsa, konut ya da taşınmaz arazisi olanlar emlak vergisi ödüyor.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye sınırlarında yaşayan kişiler için emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri başladı. Vergisini ödemeyenler için ceza uygulanacak.

Emlak vergisi, tapu kayıtlarında geçen, kendi adına ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemesi gereken vergidir. 

Emlak vergisi mükellefleri emlak vergisinin ilk taksitinin son ödeme gününü merak ediyor. Arsa, arazi, konut ve iş yeri şeklinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti için ödemelere 1 Mart'ta başlandı. İlk taksiti için 3 ay süre tanınan emlak vergisi ödemeleri e-Devlet sistemi üzerinden de yapılabiliyor. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Emlak vergisi ödemeleri 1 Mart ve 31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ancak bu sene 31 Mayıs 2020 Pazar gününe denk geldiği için son ödemeler 1 Haziran 2020 mesai bitimine kadar ödenebilecek. Ödeme yapılırken  belediyelerden tahsis edilen beyanname doldurulur. Bunun yanında beyanname için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin de başvuru yapılırken temin edilmesi gerekmekte. 

Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası belirtilmeli. Emlak vergisi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına da yapılabilmekte. 

EMLAK VERGİSİ 2020 SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar bu işlemleri belediyelerden veya internet üzerinden e-Devlet sistemi iel Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) açtığı İnternet Vergi Dairesi hizmeti sisteminden sorgulayabilir. 

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken bulunuyor. Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; ikincisi ise belediyelerde kurulacak taktir komisyonlarınca belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü bilgileri. 

Dolayısı ile bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak belirlendiğinden; bu değer belediyeden belediyeye değişmemekte.

Asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ise belediye taktir komisyonları tarafından belirleneceği için; belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre değişiklik gösterebilir. 

Ödemeyene yüzde 2 ceza

2020 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri bugün mesai bitiminde sona eriyor. Mükelleflerin herhangi mağduriyet yaşamaması için belirtilen tarihler arasında vergilerini ödemeli. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler için ise ceza kesilecek. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanacak.

Sıfır oranlı emlak vergisine devre mülk sahipleri de dahil mi?

Kimler emlak vergisi ödemiyor 2020?

Emlak vergisi borçluları vergi affından yararlanabilecek mi? 

5 soruda emlak vergisi 2020!


Geri Dön