20 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahiplerinin Kasım ayında ödeyeceği vergiler!

Gayrimenkul sahiplerinin Kasım ayında ödeyeceği vergiler!

Gayrimenkul sahipleri, sahip olduğu taşınmaz mallar için yıllın belli dönemlerinde bazı vergileri ödemek ile mükellef oluyor. Peki, gayrimenkul sahiplerinin Kasım ayında ödeyeceği vergiler nelerdir? İşte Kasım ayı vergileri..



Gayrimenkul sahiplerinin Kasım ayında ödeyeceği vergiler!

Gayrimenkul sahipleri, sahip olduğu taşınmaz mallar için yıllın belli dönemlerinde bazı vergileri ödemek ile mükellef oluyor. Gayrimenkul vergilerinin başında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, değer artış kazancı vergisi, kira gelir vergisi ve veraset ve intikal vergisi geliyor.


Bu vergiler sene içerisinde iki eşit taksit halinde ödeniyor. Her verginin mükellefiyet koşulları farklılık gösteriyor. Peki, Gayrimenkul sahiplerinin Kasım ayında ödeyeceği vergiler nelerdir? Kimler hangi vergiyi öder?


1. Emlak vergisi..

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödenen bir vergi oluyor. Bu vergiyi taşınmaz malın sahibi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödüyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri ile emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor.


İlk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödenecek.


2. Çevre temizlik vergisi..

Çevre temizlik vergisi, emlak vergisinden farklı olarak gayrimenkul sahibinin yanı sıra kiracı tarafından da ödenebiliyor. Gayrimenkulde, kiracı varsa kiracı; mal sahibi varsa da mal sahibi bu vergiyi ödüyor.


Çevre temizlik vergisi mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan taşınmaz mallar için ödeniyor. Meskenlerde su faturasına yansıtılan bu verginin işyerleri için belediyeye giderek ödenmesi gerekiyor. 


İlk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenen çevre temizlik vergisinin ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödenecek.


3. Veraset ve intikal vergisi..

Veraset ve intikal vergisi, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor.


3 sene boyunca yılda iki eşit taksit halinde ödenebilen veraset ve intikal vergisinde ilk taksit ödemeleri Mayıs ayında yapıldı. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Diğer vergiler:

Kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisinin ilk taksitleri Mart ayında, ikinci taksitleri ise Temmuz ayında ödendi.


Emlak gelir vergisi kredi kartı ile ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön