26 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?

Gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?

Gayrimenkullerin satın alma tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen gelir için vergi ödeniyor. Peki, gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?



GAYRİMENKULÜN İKTİSAP TARİHİ HANGİ TARİHTİR?

Vergilengirmede gayrimenkul alış tarihi önem teşkil ediyor. Tapunun resmi olarak alındığı tarih iktisap tarihinin başladığı yıl oluyor. Ancak kimi zaman tapu alınmadan önce evde oturulabiliyor. Bu durumun ikametgâh, fatura vb. resmi bir belge ile kanıtlanması halinde, tapu alım tarihi yerine evde oturulmaya başlanan tarih iktisap tarihi olarak kabul ediliyor ve süre bu tarihten itibaren başlıyor.

Gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?

Aynı zamanda kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen gayrimenkuller de dâhil olmak üzere, mevcut yasa gereği her tapu sahip değişikliği ile tapu cins değişikliğinde bu 5 yıllık süre yeniden başlayabiliyor.

Örneğin 2015'de kat irtifaklı bir konut satın alarak oturmaya başladığınızı, konutun asıl tapusunu ise 2017'de aldığınızı ve 2021'de sattığınızı düşünelim. 

2015 yılındaki faturalarla ispat sağlanırsa gayrimenkul gelir vergisi mükellefi olmuyorsunuz. Ancak ispat yoksa 2017 tarihi baz alınacağından adınıza vergi borcu doğacaktır.


Geri Dön