25 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışları artık noterliklerden de yapılabilecek! Yeni düzenleme bugün Meclis'te! 

Gayrimenkul satışları artık noterliklerden de yapılabilecek! Yeni düzenleme bugün Meclis'te! 

Meclis'e sunulan yargı paketi ile birlikte gayrimenkul satışlarının noterlikler aracılığıyla gerçekleştirilmesinin de önü açılıyor. 



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi üzerinden noterlere aktarılacak. Gayrimenkulle ilgili kayıt ve belgelerin eksik olması halinde ilgili tapu müdürlüğünden eksik olan konular sistem üzerinden istenebilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğünce giderilerek sistemde paylaşılacak. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; noterlerce hak sahibi belirlendikten ve gayrimenkulün satışına engel hukuki bir durumun olmadığının tespit edilmesinden sonra taşınmaz satış sözleşmesi gerçekleştirilecek. Satış sözleşmesine tarafların imza atmasıyla, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşme bu sisteme kayıt edilecek. Sözleşmenin sisteme kaydedilmesinden sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmaz tapu siciline tescil edilecek.

Gayrimenkul satışları artık noterliklerden de yapılabilecek! Yeni düzenleme bugün Meclis te!  

Satış sözleşmesi ile diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki şekilde arşivlenecek. Tapu kayıt örneği ve diğer belgelerden hak sahibinin tespit edilememesi ya da satışa engel hukuki bir durum bulunuyorsa noterlerce satış işlemi yapılmayacak.

NOTER ÜCRETİ 4 BİN LİRAYI AŞAMAYACAK

Kanun teklifine göre; noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 TL'den az ve 4 bin TL'den çok olamayacak. Bu tutarlar, yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olacak şekilde yükseltilecek. Noterlerin gerçekleştireceği taşınmaz satış sözleşmelerinde yalnızca tapu harcı alınacak, bu işlemler için ayrıca noter harcı ödemesi yapılmayacak. Gayrimenkul satış sözleşmeleri damga vergisinden ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar değerli kağıt tutarlarından istisna tutulacak. Gayrimenkul satış sözleşmesinin düzenlenmesinden ortaya çıkan zarardan noterler de sorumlu sayılacak. 

Gayrimenkul satışları artık noterliklerden de yapılabilecek! Yeni düzenleme bugün Meclis te! 

PİLOT BÖLGE SEÇİLEREK DENENMELİ 

Gündemde olan düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Teknik Yapı ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Halihazırda tapu dairelerinde personel ve verim yüzde 30 oranında. Dolayısıyla işlemler çok yavaş ilerliyor. Yazın gelişiyle tatile çıkanlarla birlikte bu verim daha da düşecek. Yeni uygulama güzel. Dünyada tüm tapu işlemleri noterler aracılığıyla yürütülüyor. Çalışma daha fazla hız getirecek. Ancak yeni uygulamalar devreye girdiğinde ise bir adaptasyon süreci oluyor. Bu yüzden kararın pratikteki uygulamalarını takip etmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

Gayrimenkul satışları artık noterliklerden de yapılabilecek! Yeni düzenleme bugün Meclis te! 

KİŞİSEL VERİLERLE VE DOLANDIRICILIKLARLA İLGİLİ TEDBİR ALINMALI 

“Düzenlemede ‘kişisel verilerin gizliliği’ konusu çok önemli” konuşan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, "Noterlere tapu bilgilerine erişim yetkisi verilmesi, bu tür verilerin korunmasının nasıl sağlanacağı hususunu akla getiriyor; gerekli yazılımsal ve teknik kontrol ve süreçlerinin iyi bir şekilde kurgulanmasından sonra işlerliğin başlatılması çok yerinde olacaktır" ifadelerini kullanarak, gayrimenkule dayalı suç çetelerinin, noterlerin tecrübesizliğinde bu kanalı kullanarak birtakım manipülasyon ve suç olacak girişimlerde bulunmasını engelleyecek güvenlik ve kontrol mekanizmalarının kurgulanması gerektiğine dikkat çekti. 

Konut dışı gayrimenkul satışları yüzde 29,6 yükseldi!

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Gayrimenkul alım satımlarında Noter devri başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 


Geri Dön