26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü sorunlarından kurtulacak!

Gayrimenkul sektörü sorunlarından kurtulacak!

Edirne Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkanı Serhat Çeker, yeni yasayla 'bekara ev yok' diyen emlakçılara 15 bin TL para cezası uygulanmasını desteklediklerini söyledi.



TBMM'ye sevk edilen tasarı aynen yasalaşırsa, "Bekara ev yok" demek, annelik ve gebelik gerekçesiyle bir kadının iş başvurusunu reddetmek de ayrımcılık sayılıp, 15 bin TL ye kadar idari para cezasıyla cezalandırılacak. Uygulamayı desteklediklerini ve bekar veya evli diye ayrım yapılmaması gerektiğini belirten Çeker, şöyle konuştu: "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye sevk edildi. Bekara, dula ev yok"' demek de ayrımcılık suçu kapsamında değerlendirilecek. Çıkarılacak bu yasaya destek veriyorum. Anayasa'nın eşitlik ilkesi ortada, kadın ve erkek eşittir. Herkesin ev kiralama hakkı vardır. Bekar yada öğrenci diyerek birine ev kiralamamak çok yanlış bir durum. Evli insanda bekar insanda aynıdır. Ayrım yapılmamalı. Bu durumu şehrimizde de yaşıyoruz. Edirne öğrenci şehri, öğrenci zaten bekar oluyor. İşte ev sahipleri diyor ki; 'ben bekara ev vermem, öğrenciye ev vermem". Bu durumun önüne geçilecek. Aksi takdirde para cezası uygulanacak. İnşallah bu aksaklıklar çıkarılacak yasa ile düzenlenecek." 



Emlak yasası değişiyor 


Öte yandan geçen hafta sonu yapılan Edirne Emlakçılar Derneği Genel Kurulu'nda da emlakçılıkla ilgili konular masaya yatırılmıştı. Emlak yasasıyla ilgili değişikliklerin başında 2016 yılı itibariyle emlakçılık mesleğinin çeşitli sınav ve lisansa tabi olacağı, bu sayede herkesin bu mesleği yapması engellenerek ayakçı emlâkçılık tarihe karışacağı geliyor. Kongrede emlak yasası ile ilgili 2016 yılında da önemli değişikliklerin yapılacağı belirtildi. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt, ayakçı emlakçıların bu sektörde ciddi bir sorun olduğunu belirterek "2016 yılında bu dertlerden bir şekilde kurtulmuş olacağız. Bunun yanında bu yasa taslağını bugüne kadar çeşitli şekilde bazı oda ve dernekler kabul etmiyordu. İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasında yaptığımız toplantıda Türkiye genelindeki bütün oda ve ticaret başkanları, bu yasa tasarısını kabul ederek imzaladılar. Bu yasa taslağında ayakçı emlakçı diye tabir edilen kişiler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve asgari ücretin 20 katı para cezasına çarptırılacak. Mevcut emlakçı arkadaşlarımız da bu yasadan faydalanacak. Yasa çıktığı andan itibaren 4 yıllık üniversite mecburiyeti aranacak. Bunun yanında 2 yıllık emlakçılık bölümünü bitirmiş meslek yüksek okulu mezunları, tapu ve kadastro bölümünü bitirenler bundan faydalanacak. En az 1 yıl emlak müşaviri yanında staj görecekler. Bu stajdan sonra lisans sınavına tabi olacaklar. Başarılı olurlarsa emlakçılık yapabilecekler." dedi. Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker de ayakçı emlakçılar konusunda vatandaşları uyardı. Çeker, bu tür faaliyet gösteren kişilerin çok sayıda olduğunu ifade etti ve daire almak isteyenler emlak ofislerine gitmelerini söyledi. Genel Kurul, dernek tarafından verilen eğitimlerde başarı gösterenlere sertifikalarının verilmesiyle son buldu. Kurulda Serhat Çeker, tekrar Edirne Emlakçılar Dernek Başkanlığına seçildi. 




Hüsnü SARIGÜL/Edirne Yenigün


Geri Dön