26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe oyunun kuralları değişti!

Gayrimenkul sektöründe oyunun kuralları değişti!

Hem Türk hem de yabancı yatırımcıların geleneksel yatırımlardan çıkıp sürdürülebilir gelir getiren yatırım araçlarına yöneldiğini belirten FYP Proje Geliştirme Pazarlama Satış Kurucusu Füsun Yılmaz Phillipson, gayrimenkul sektöründe oyunun kurallarının değiştiğini söyledi.



FYP Proje Geliştirme Pazarlama konsept, dizayn ve markasına imza attığı Bomonti The House Residence ve The House Hotel projesini tanıttı. Bugün Bomonti The House Residence'ta gerçekleştirilen toplantıya KREA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Ergüven ve FYP Proje Geliştirme Pazarlama Satış Kurucusu Füsun Yılmaz Phillipson katıldı.

2017 yılının ortasında tamamlanan Bomonti The House Residence Yenigün İnşaat imzası taşıyor. Doluluk oranının yüzde 95'e ulaştığı projede 150 residence ve 51 butik otel odasının yanı sıra 4 adet ticari birim de bulunuyor.

KREA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Ergüven ve FYP Proje Geliştirme Pazarlama Satış Kurucusu Füsun Yılmaz Phillipson toplantıda sektörle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Projeye ilk başladıklarında sektör ve Bomonti ortalamasının üstünde satabileceğine inandıklarını söyleyen Phillipson, doğru hedef kitleyi seçtiklerini  ve projeyi bitirdiklerini gün yönetimi kurduklarını kaydetti. 

Konut satın alırken en çok lokasyona bakıyoruz

İnsanların konut satın alırken en çok lokasyona baktıklarını söyleyen Füsun Yılmaz Phillipson sözlerine şu şekilde devam etti; "Konut alırken lokasyon büyük önem taşıyor. Artık ülkeler yok şehirler var, insanlar şehirleri konuşuyor, İstanbul gibi, Madrid gibi...Şehirler artık ülkelerin üzerine geçti. Bölgeler de çok önemli, insanlar projede değil, lokasyonunda yaşamı seçiyor. Biz bu projeye başlarken Bomonti'yi nasıl konumlarız diye baktık, pazarını, fakirhanesini, kilisesini, sokakta oynayan çocuklarını resmettik. Bomonti'de bu zaman içerisinde başka bir yer oldu. Lokasyona olan sevda ile proje bütünleşti. Biz buna benzer bir şansı Tomtom'da yakaladık, Tomtom Bomonti'ye çok benziyor. İkisi de mahalle duygusu. Demek insanlar mahallede yaşamayı, yürüyerek alışveriş yapmayı çok özledi."

Çabuk yapılan proje dönemi bitti

FYP olarak en çok arazi değerlendirme çalışmalarını yaptıklarını söyleyen Füsun Yılmaz Phillipson; "Pazar ne diyor, imar bana ne kazandırıyor, ben burayı hangi hikayeye adapte ederim, bunu nasıl satarım" gibi soruları kendilerine sorduklarını ve buna göre bir hikaye yazdıklarını belirten Phillipson sözlerine şu şekilde devam etti: "Artık çabuk çabuk yapılan bir mimari dönemi, hızlı alınan bir ruhsat ve iki ya da üç tane satış ekibiyle satışa çıkmanın dönemi geçti. Geleneksel gayrimenkule bakış açısını artık değiştirmemiz gerekiyor."

Krizin insanı daha detaylı düşünmeye ittiğini söyleyen Phillipson bugün herkesin dönüp bir kez daha bunu daha iyi nasıl yapabilirim, nasıl adapte edebilirim diye düşündüğünü belirtti.

Gayrimenkul sektörünün dinamiklerine inanıyorum

2019 yılının biraz zor geçeceğini söyleyen Phillipson, gayrimenkul sektörünün dinamiklerine inandığını belirtti. Phillipson şu şekilde konuştu: "Sektörde bir oturmuşluk, bozulamayan bir inanç var. Kriz, faiz oranları ve ekonomik veriler ilk önce bizim sektörümüzü etkiliyor. Ama görüyorsunuz ki bir kampanya çıkıyor, ivme hemen dönüyor. Çok kriz yaşadı sektör, belli dönemlerde düştük, yeniden ayağa kalktık. Avrupa araştırmalarında bile gayrimenkul daha güvenilir ve daha iyi getirisi olan bir yatırım aracı olarak görülüyor."

Oyunun kuralları değişti

Hem Türk hem de yabancı yatırımcıların geleneksel yatırımlardan çıkıp sürdürülebilir gelir getiren yatırım araçlarına yöneldiğini söyleyen Phillipson, sektörde oyunun kurallarının değiştiğini ve sektörün çeşitlenmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Yeni olarak sektörde ortak servis alanları, öğrenci yurtları, yaşlı evi konseptli projelerin ön plana çıkacağını dile getiren Phillipson bunların Türkiye'de daha yeni yeni konuşulmaya başladığını da sözlerine ekledi.

Kriz önce lüks konutu vuruyor

Kriz dönemlerini fırsat olarak gördüğünü söyleyen Füsun Yılmaz Phillipson, "İnsanlar kriz döneminde durup düşünüyor, daha iyisini nasıl yapabilirim, gayrimenkul sektöründe ne yapmalıyım diye biraz daha temkinli gittiğimiz bir sene olacak 2019. Artık marka olan firmalar ayakta kalacak. Kriz ne yazık ki öncelikli olarak lüks konutu vuruyor. Krizde ilk etkilenen ne yazık ki yüksek ücretli konutlar oluyor. 5 bin TL, 8 bin TL ve 12 bin TL'nin üzerine çıktığınızda oradaki durgunluk daha fazla oluyor." şeklinde konuştu.


Ocak ayı yabancıya satışta yıldız oldu

Ocak ayının yabancıya satışta lider olduğunu söyleyen Phillipson, yabancı satışında büyük bir ivme olduğunu kaydetti. Devletin çalışmalarının da takdire şayan olduğunu belirten Phillipson bunun yetmeyeceğini iç pazarda da satışların artması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sektörde sadece maraton koşanlar kalacak

Proje inşa ederken sosyal değerlere bakmak gerektiğini söyleyen Füsun Yılmaz Phillipson, sektörde sadece maraton koşanların kalacağını kaydetti. Phillipson, "Gayrimenkul kolay yapılabilen bir şey değil, bir anda yıldız olunca herkes gayrimenkul sektörüne girmeye başladı. İnşaat yapabilmek için bambaşka normlar ve değerler gerekiyor. Ben bu krizin taşları yerine oturtacağını düşünüyorum" dedi.

Tomtom, İstanbul'un en önemli çekim merkezi olacak

Toplantıda konuşan KREA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Ergüven kentsel dönüşümün önemine değindi. Tomtom'un İstanbul'un en önemli çekim merkezi olacağını söyleyen Zafer Ergüven bölgenin, Galataport projesiyle şahlanacağını söyledi.

Beyoğlu Tomtom mahallesinde hayata geçirdikleri projelerin mutlak bir kentsel dönüşüm projesi olduğunu söyleyen Ergüven, mahalle ve insan faktörünü yok etmeden dönüşüm yaptıklarını kaydetti.

2019 Ocak'ta 72 bin 937 konut satıldı!

2019 Ocak'ta 3 bin 168 konut yabancılara satıldı!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön