20 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe teknoloji trendi!

Gayrimenkul sektöründe teknoloji trendi!

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgını sürecinde teknolojik gelişmelere ayak uydurarak, dijitalleşme sürecine girdi.



Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgını sonrasında ivmelenen teknoloji kullanımına adapte oldu. Fintech uygulamalarının ardından teknolojinin gayrimenkul sektöründe bütünleştiği yeni tanım Proptech, COVİT19 sonrasında çok daha hızlı bir gelişim yaşandı.

Konu hakkında açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Koronavirüs sonrasında gayrimenkul sektöründe pazarlama, satış ve yönetim aşamasında büyük bir dönüşüm gerçekleştiriyor. Proptech ile sanal ve artırılmış gerçeklik sağlayan teknolojiler, otomasyonlar, CRM hizmetleri, dijital hedefli reklam ve ilan servisleri, kitle fonlama, blokchain ve danışman skorları gibi birçok konuda sektörümüz hızla değişiyor. Bu sistemlerin gelişmesi için de bazı düzenlemelere ihtiyacımız var” diye konuştu.

Dijital Sözleşme Hala Mümkün Değil

Emlak işletmelerinin sözleşmelerde dijital onaylara ihtiyaç duyduğunu söyleyen Özelmacıklı “Mevcut yönetmelik ve kanunlarımız kapsamında taşınmaz ticaretindeki kullandığımız sözleşmelerin yazılı yapılma zorunluluğu var. Ayrıca yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde borç altına girenlerin imzalarının bulunması zorunlu. Bu sürecin dijitalleşmesi için kanuni düzenlemelere ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu. 

Web Tapuda Geliştirmelere İhtiyacımız Var

Web Tapu sisteminin geliştirilmesi gerektiğini anlatan Altın Emlak Genel Müdürü “Yabancılara ilişkin işlem başvuruları başta olmak üzere, yetki belgesi olan emlak işletmelerinin işlem başlatabilmesi gibi çeşitli fonksiyonlara ihtiyacımız var. Ayrıca tüm belediyeler için rayiç değer belgelerinin internet üzerinden alınabilmesi sağlanmalı. Tarım İl Müdürlükleri gibi yazışmalar da online yapılabilmeli. E-ipotek sistemi kullanımları genişletilmeli” ifadelerini kullandı.

Dijital Değişim ve Dönüşümde Öncüyüz

Emlak işletmeleri için “Dijital Değişim ve Dönüşüm” çalışmalarını iki yıl önce başlattıklarından bahseden Özelmacıklı, son olarak şunları söyledi: “Uzaktan eğitim platformumuz olan Akademi portalımız dördüncü yılını geride bıraktı. Ayrıca oryantasyon eğitimlerinden vergi uygulamalarına, pazarlama ve satış eğitimlerinden, hukuk eğitimlerine tüm eğitimlerimiz video içerikler ile temsilcilerimizin kullanımında. İşletmelerimiz tüm süreçlerini ve raporlamalarını da CRM sistemimiz üzerinden sağlayabiliyorlar. Temsilcilerimizi bilgi ve teknoloji ile sürekli geliştiriyor, altyapımızı her geçen gün yeniliyoruz.”

Gayrimenkul sektöründe dijital çözümler geliştirilecek!

İnşaat firmalarında dijital para dönemi!


Geri Dön