29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektöründe teşvik beklentisi!

Gayrimenkul sektöründe teşvik beklentisi!

Sektörler için 2017 iyi bir yıldı. 2018 için de aynı beklenti var. 37 sektörden 36'sında da 2018'de büyüme öngörülüyor.



2017’de birçok sektör için beklentilerin ötesinde bir büyüme yılı oldu. Yıl içinde bazı sektörlerde uygulanan KDV/ÖTV indirimleriyle finans sektöründe devreye giren KGF fonu, büyümenin itici gücü oldu. Örneğin hayat sigortalarında yüzde 35-40, BES’te yüzde 30, faktoringde yüzde 25, bankacılık sektöründe yüzde 21, beyaz eşyada yüzde 20 ve mobilyada yüzde 25 büyüme yaşandı. Capital olarak incelenen 37 sektörden 34’ü, 2017’de büyüme hanesinde artıya geçti. Sadece 3 sektör daralma yaşarken 14 sektörde büyüme çift haneli gerçekleşti. 2018’de de sektörler büyüme konusunda olumlu beklentilere sahip. Bu yıla ilişkin büyüme tahminlerini paylaşan 37 sektörden 36 si, geçen yıla göre büyüyeceği öngörüsünde bulunuyor. 36 sektörden 16’sı da büyümenin çift haneli olacağını düşünüyor. Bu olumlu havaya rağmen 2017’den devrolan ya da 2018 yılında oluşması beklenen bazı endişe verici gelişmeler de yok değil. Örneğin bankacılık sektöründe 220 milyar dolarlık dış finansman ihtiyacı, büyümeyi etkileyebilecek bir etken olarak görülüyor.

Gayrimenkulde maliyetlerdeki artışın fiyata yansıması, mobilyada çevre ülkelerdeki sorunların devam etmesi, teknoloji perakendesinde yüksek enflasyon sektörlerin ajandasında üzen gelişmeler olarak sıralanıyor.

YOLCU TRAFİĞİ ARTIŞTA

Gayrimenkul sektöründe teşvik beklentisi!

Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer, geçtiğimiz yıl dış hat yolcu sayısının 68 milyona tırmandığını belirtiyor. Bu yıl yolcu trafiği açısından tekrar bir artış öngördüklerini ifade ediyor. “Özellikle IGA yeni havalimanı faaliyete geçtikten sonra sadece İstanbul’da iç hat ve dış hatta toplam yolcu sayısı 60 milyonun üzerinde olacak" diyor. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, bu yıl otomotiv sektöründe bir miktar gerileme yaşanabileceğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Ancak pazarın artık 950 bin - 1 milyon bandına oturduğuna ve bu yılda da aşağı yukarı bu seviyeleri koruyacağına inanıyorum.’’

İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, bölgede birçok yeni proje ihalesi hazırlandığını ve bu projelerde yer almak istediklerini söylüyor.

İbrahim Polat Holding CEO’su Baran Demir, üretim maliyetlerinin döviz cinsinden düşmesi nedeniyle Türkiye pazarının seramikte avantajlı duruma geldiğine dikkat çekiyor. İhracat pazarlarından gelen talebin bu yıl içinde artmasının en olumlu gelişme olduğunu ifade ediyor. SCHOTT Orim’in genel müdürü Hakan Gerdan da ana sanayi ve yan sanayilerde kapasite yatırımları olduğunu anlatıyor. “Bu artışlar daha çok ihracata yönelik hamleler getirecek” diye konuşuyor. Maden sektörü de yeni pazara odaklanmış durumda. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, “İtalya’nın, İspanya’nın doğal taş sattığı fakat bizim ihracat yapamadığımız yeni pazarları hedefledik. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz” diyor.


TEŞVİK BEKLENTİSİ

Gayrimenkul sektöründe teşvik beklentisi!

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi gibi bir beklentimiz var. Teşviklerin devamı da sektörün büyümesine katkı yapabilecek” diyor


YATIRIMLAR CANLANIYOR

Gayrimenkul sektöründe teşvik beklentisi!

2018’de birçok sektörde yatırımlar canlanacak. Yatırımların etkisiyle büyüyecek sektörlerin başında çimento ve ilaç var. Kentsel dönüşüm projeleri ye konut inşaatlarının bu yıl hız kazanacağını belirten TÇMB Başkanı Şefik Tüzün, “Bu projelere ek olarak altyapı projelerinin son yıllarda olduğu gibi devam etmesiyle de 2018’de çimento tüketimi ve üretiminin yüzde 5 büyümesini bekliyoruz” diyor.

Gayrimenkul sektöründe teşvik beklentisi!

Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Ongun, gayrimenkul sektöründe özel sektör kampanyaları ve kamu desteğiyle yüzde 5 civarında büyümeyle yılın kapanacağını söylüyor. “Konut kredi faizlerinde aylık yüzde 1 oranına yaklaşılması ise 2018’deki satışları olumlu yönde etkileyecek” diyor. 


Geri Dön