25 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü 2015'te nasıl olacak?

Gayrimenkul sektörü 2015'te nasıl olacak?

Beklentilere göre sektörün itici gücü ise kentsel dönüşüm ve yabancıya satış olacak. İşte sektörün önde gelen yatırımcılarının 2015 yılı beklentileri… Gayrimenkul sektörü 2015'te nasıl olacak?



2014’ün son çeyreğine ivme kazanan gayrimenkul sektörünün 2015 yılında bu ivmeyi sürdürmesi öngörülüyor. Beklentilere göre sektörün itici gücü ise kentsel dönüşüm ve yabancıya satış olacak. İşte sektörün önde gelen yatırımcılarının 2015 yılı beklentileri…  


Gayrimenkul sektörü 2015 te nasıl olacak?


2014’ten daha hareketli olacak


2015’in satın alma kararlarını erteleyenlerin harekete geçeceği bir yıl olacağını vurgulayan  Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “2015’in 2014'e kıyasla çok daha hareketli geçeceğini söyleyebiliriz” diyor. Çetinsaya, yabancıların Türkiye’deki gelişmeleri takip ettiğini belirterek, “Türkiye’deki siyasi istikrarla birlikte, yabancı taleplerinde artış başladı. Ayrıca kentsel dönüşüm anlamında İstanbul’dan daha fazla projenin adını duymaya başlayacağız. Birçok firma yeni projelerini lanse etmeye hazırlanıyor” diye konuştu. Bina İnşaatı maliyet endeksinin 2014'ün ilk 9 ayında yüzde 10 arttığını hatırlatan Çetinsaya, bu artışın konut fiyatlarına yansıyacağını sözlerine ekledi.


Gayrimenkul sektörü 2015 te nasıl olacak?


Yeşil projeler gündemde


Soyak Holding CEO’su Dr. M.Emre Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe bu yıl 2014 seviyesinde bir konut satışına erişileceği görüşünde. Çamlıbel, “Mevcut stokların erimesi ve yeni lansmanlarla hareketli bir yıl olacak. Yeşil projelere talep artacak” diyor. 2015’in sektör açısından hareketli geçmesini bekleyen Çamlıbel, bu yıldan itibaren sektörün itibarının daha fazla konuşulacağını belirterek,  “Saygınlık sektörü etkileyecek konu başlıklarından olacak. Aynı zamanda KDV oranı, harç ve pul masrafları da konuşulacak” dedi. Çamlıbel, Soyak’ın ise bu yıl Arnavutköy’deki yeni projelerinin lansmanını yapacağını sözlerine ekledi. 


Gayrimenkul sektörü 2015 te nasıl olacak?


Tohumları ektik 2015 hasat yılı


SİNPAŞ GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, sektörün büyümesinin İstanbul’un büyümesine de vesile olduğunu belirterek, ‘Bu yıl Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı’na bağlantı yolu olan araziler, şehir merkezinde dönüşüme uğrayan alanlar yine prim yapmaya devam edecek. Çekmeköy- Sancaktepe hattı tercih edilen lokasyonlardan olacak” dedi. Bu yıl konut sektörünün 2014’e paralel bir gelişme sergilemesini beklediklerini vurgulayan Gacemer, “Bu yıl ülke büyüme oranı paralelinde yüzde 3 civarında büyüme öngörüyoruz” diye konuştu. Gacemer ayrıca Sinpaş GYO olarak 2014’ü proje yılı ilan ettiklerini, 2015’in ise hasat yılı olacağını ve ekilen tohumların mahsullerini toplayacaklarını ifade etti. 


Gayrimenkul sektörü 2015 te nasıl olacak?


Ciddi sıçrama yaşayabiliriz 


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ekonominin büyüdüğü dönemlerde gayrimenkul sektörünün bu hızın çok daha üzerinde büyüdüğünü belirterek, “2015’te yüzde 4 civarında bir büyüme hızı bekliyoruz. Enflasyonun tek haneli rakamlarda kalacağını düşünüyoruz. Bunun da faiz oranlarındaki düşüşü destekleyeceğini öngörüyoruz” dedi. Kurum, zorlu zamanlar geçiren birçok ekonomiye rağmen, Türk ekonomisinin sağlam olduğunu ifade ederek, “Çeşitli jeopolitik sorunların önemli bir kısmının 2015'te aşılacağını umuyoruz. Sonrasında konut sektöründe ciddi bir sıçramaya şahit olabiliriz” dedi. 


Gayrimenkul sektörü 2015 te nasıl olacak?


Yatırımlara hız vereceğiz


Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten Kentsel Dönüşüm Yasası’yla artan taleplerin 2015 yılında da devam edeceğini belirterek, “Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde markalı konut projelerinin yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz” dedi. Meriçten bu yıl Türkiye için belirlenen yüzde 4 büyüme hedefi doğrultusunda, sektörde büyümenin de buna paralel olacağı kanısındayız. Biz de Ferko olarak yatırımlara hız vereceğiz" diye konuştu. 


Gayrimenkul sektörü 2015 te nasıl olacak?


İyileşme devam edecek


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 2015’in piyasalar açısından zor bir yıl olacağını belirterek, “Yılın özellikle yılın ikinci yarısında seçim sonrası süreçte piyasaların toparlanacağını öngörüyorum” dedi. Hassas dönemlerde dahi büyümesini sürdüren inşaat sektörünün önümüzdeki dönemde büyümeye devam edeceğini vurgulayan Dumankaya, “2014’ün son çeyreğinde başlayan iyileşme süreci 2015'te de devam edecektir." dedi. 


Akşam


Geri Dön