26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başladı!

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başladı!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle konut ve gayrimenkul sektöründe yeni dönemin başladığını müjdeledi.



Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan gayrimenkul sektöründeki yenilikler ve değişimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Hızalan'ın o yazısı...

''Gayrimenkul sektörü milyarlarca liralık işlem hacmine sahip ve milyonlarca kişinin alım-satım-kiralama işlemleri ile dahil olduğu bir sektör olarak öne çıkıyor. Yasal boşluklar birçok mağduriyetlere  sebep oldu.  Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği yürürlüğe girdi ve gayrimenkul satış sektörü kanunlar çerçevesinde disiplin altına alındı. Bundan böyle yetki belgesi olmayanlar Taşınmaz Ticareti yapamayacaklar.

Gayrimenkul danışmanlığı işsiz kalanların tercih ettiği, emeklilerin vakit geçirdiği küçük esnafın işletmesinde yan dal olarak icra ettiği bir meslek olmaktan çıkıyor ve konusunda uzman olan kişilerin yapabileceği bir iş kolu oluyor.

Yönetmelikle gelen en önemli yenilik; taşınmaz ticareti ile iştirak eden bir işletmenin gayrimenkul sektörü haricinde farklı iş kollarında faaliyet sürdüremeyecek olması ve ofisler için gelen fiziki standartlar.
Milyarlarca liralık işlemlerin söz konusu olduğu bu hacimli sektörde bu sayede vergi kayıplarının da önüne geçilecektir. 

Kiralama ya da satış amaçlı pazarlayacakları gayrimenkuller için yetki belgesi alma, portföy gösterimlerinde yer gösterme belgesi imzalatma, hizmet bedeli için fatura kesme zorunlulukları getirilmiştir. Bu aşamada bu sektörde faaliyette bulunan insanlara en büyük destek ‘İnşaat firmaları ve Mülk sahipleri’ olacaktır. İnşaat firmaları ve mülk sahipleri kanunlar nezdinde savunmasız kalmamaları ve yönetmeliğe aykırı faaliyette bulunmamak için mutlaka yetki belgeli ofislerle çalışmalı.

Sırada ise tapu harçları var, daha makul, ödenebilir bir orana çekilebilirse ve ekspertiz değeri üzerinden işlem yapma zorunluluğu getirilirse milyarlarca TL’lik kayıt dışı ticaretin de önüne geçilmiş olur. Ülkemiz vergi gelirini arttırırken vatandaş da tapu dairelerinde gayri resmi ödeme stresini yaşamaz. Tüm ödemeler resmi yollar ile gerçekleştirilir ve problemsiz bir şekilde süreç tamamlanmış olur.''
 


Geri Dön