19 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektöründen ekonomiye 0.22 puanlık katkı!

Gayrimenkul sektöründen ekonomiye 0.22 puanlık katkı!

Türkiye ekonomisi 2020 yılının ilk 3 ayında yüzde 4,5 büyüdü. Verilere göre, gayrimenkul sektöründe yüzde 2,4’lük büyüme kaydedildi. Sektörün ekonomiye katkısı ise 0.22 puan oldu.



Türkiye ekonomisi 2020 yılının ilk 3 ayında yüzde 4,5 büyüme gösterdi. Yüzde 5,4 olan beklentilerin neredeyse 1 puan altında gelen büyüme verisi mart ayının son iki haftasında başlayan koronavirüs salgınını nedeniyle büyüme verilerine etkisinin sert olduğunu da ortaya çıkardı. Büyümede vatandaşın ve devletin tüketimi başı çekerken yıla iyi başlayan sanayi üretimi de ekonomiyi destekledi. İthalatta yaşanan yüksek artış ve ihracattaki düşüş büyümeyi olumsuz yönde etkiledi. Buna karşın Türkiye bugüne kadar açıklanan dünya ülkeleri verileri arasında en hızlı büyüyen ülke olmaya devam ediyor. 

Gayrimenkul sektöründen ekonomiye 0.22 puanlık katkı!

Dünya'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; Türkiye'de ekonominin büyüklüğü cari fiyatlarla dolar bazında 758 milyar 116 milyon dolar olurken Türk Lirası cinsinden 4 trilyon 429 milyon dolar olarak açıklandı. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 daralan ekonominin baz etkisi karşısında beklentilerden düşük seyreden ekonomik büyüme mevsim ve takvim etkilerinden arındırılarak geçtiğimiz yılın son çeyreğine göre ise yüzde 0,6 yükseldi.

Gayrimenkul sektöründen 0.22 puanlık katkı

Finans sektörü ilk çeyreği yavaş geçirdi ve geçen yıla göre büyüme yüzde 1,6. Ekonomiye katkısı ise 0.08 puanda kaldı. Ancak ikinci çeyrekte teşvikler ve paketlerle kredilerde yaşanan büyüme ekonomiye olumlu katkı verecek. İkinci çeyrekte büyüme sağlayan nadir sektörlerden biri olarak öne çıkabilir finans sektörü. İnşaat ise hızı yavaşlasa da küçülmesini sürdürdü. İlk çeyrekte daralma yüzde 1,5 ve ekonomiye negatif etkisi 0.1 puan. Gayrimenkul sektöründe ise yüzde 2,4’lük büyüme var. Katkı 0.22 puan.

2020 ilk çeyrekte gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,4 arttı!


Geri Dön