28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörüne banka desteği!

Gayrimenkul sektörüne banka desteği!

VDMK ihracı için önceki gün başlayan talep toplama süreci bugün sona eriyor. VDMK ihracıyla sağlanacak nakdin bankalara geri döneceğini hatırlatan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Topaç “Yatırımcılar bankalara kredileri ödedikçe, paralar fona geri gelecek” diye konuştu.



Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından kurulan Varlık Finansmanı Fonu ile konut kredilerinde likidite sistemi başladı. VDMK ihracı için önceki gün başlayan talep toplama bugün sona eriyor.  Gayrimenkul sektörüne destek olacak olan konut kredisi ihraçlarıyla Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve Garanti Bankası işlem yaptı. 

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Erhan Topaç konu ile ilgili detaylı bilgi verdi. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın (TKYB), 4 bankanın bilançosunda yer alan konut kredilerini alacağını söyleyen TSPB Başkanı, bu kredilere dayanan varlığa dayalı menkul kıymetlerinin ihraç edileceğini ifade etti. Finansal kuruluşların, likiditesi düşük varlıklarını menkul kıymetleştirmek için sermaye piyasalarımızdan fon sağlayabilme imkânları kolaylaştırıldığını açıklayan Topaç, sermaye piyasalarında işlem gören yatırım aracı sayı ve çeşidinde artışa katkıda bulunacağını söyledi. 

Gayrimenkul sektörüne banka desteği!

150 milyon TL İTMK ihraç edilecek

Bugün gerçekleştirilecek ve yıllık getirisi yüzde 18.17 olacak olan VDMK ihracında, dayanak varlıkta Halkbank’ın 1 milyar TL, Ziraat Bankası’nın 1 milyar TL, Vakıfbank’ın 1 milyar TL ile Garanti Bankası’nın ise 150 milyon TL ipotek teminatlı menkul kıymetleri (İTMK) ihraç edilecek. Piyasa yapıcısı ise Halk Yatırım olacak. VDMK ihracıyla sağlanacak nakdin bankalara geri döneceğini söyleyen Topaç “Karşılığında da ipotek teminatlı menkul kıymet dediğimiz kredi havuzlarını, varlık finansman fonuna ihraç etmiş olacaklar. Yatırımcılar bankalara kredileri ödedikçe, paralar fona geri gelecek, buradan da yatırımcılara ödenecek” diye konuştu.

1 yıllık alım garantisi var

Gayrimenkul sektörüne banka desteği!

4 bankanın ipotekli 632 bin konut kredisinden oluşacak VDMK ihracının kendileri için çok güvenli bir ürün olduğunu söyleyen İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan ise ihracı yapılan kredi havazunda ortalama kredi büyüklüğünün 80 bin TL olduğunu açıkladı. Bankaların 1 yıl boyunca geri alım garantisi de verdiğine dikkat çeken Eraslan, teminat yapısının çok güçlü olduğu vurguladı.

Yatırım döneminin sonuna gelindi

Gayrimenkul sektörüne banka desteği!

Kiralamalarda TL’ye geçiş nedeniyle AVM’lerin ticari değerlerinde de düşüş yaşandığını söyleyen Hulusi Belgü ise bankaların ek teminat taleplerinin önüne geçilmesinin de ikinci kritik nokta olduğunu vurguladı. Sektörde yaşanan son gelişmelerin ardından yabancı yatırımcıların artık Türkiye’ye gelmek istemediğini, yerli yatırımcıların yatırım yapmasını da çok zor olduğunu söyleyen Belgü, AVM’lerde yatırım döneminin sonuna gelindiğini ve önümüzdeki 5 yıllık süreçte yatırımların ağırlık verileceğini kaydetti.

3.1 milyar TL'lik konut kredisi bugün ihraç ediliyor!

4 büyük banka konut kredilerini ihraç edecek!


Geri Dön