25 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?

Gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı vergisine tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?



Gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların (Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak tanımlanıyor. Gayrimenkul sermaye iradı koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Bu mal ve hakların kira gelirlerinin hangi hallerde ve nasıl vergilendirileceği Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesini izleyen maddelerde açıklanıyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?


Vergi mükellefiyeti, yukarıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifa ve intifa hakkı sahipleri ile kiracıları tarafından işyeri, mesken ve benzeri şekillerde kullanılmak üzere bu mal ve hakların kiraya verilmeleri sonucunda kira geliri elde etmeleri nedeniyle doğuyor. 


Elde edilen bu kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor. Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler vergi mükellefi oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradında istisna haddi, her sene yeniden belirleniyor. Ayrıca istisna bedeli, işyeri ve meskenler için de ayrı tutarlarda tespit ediliyor.


Mesken kira geliri elde edenlerin, elde ettikleri kira gelirinin 3.200 TL'si istisnadır. Buna göre, 3.200 TL'ye kadar elde edilen mesken kira geliri beyan edilmeyerek, vergi ödemesi yapılmıyor.


Ancak bu hususta bir noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Konut kira geliri; mesken olarak kullanılmak üzere verilen gayrimenkuller olarak karşımıza çıkıyor. Bir apartman dairesinin, işyeri olarak kullanılması halinde bu istisnadan faydalanılmıyor.


İşyeri olarak kiraya verilip, stopaja tabi kira geliri elde edenlerden 26.000 TL'ye kadar olan kısmı istisna oluyor.


Konur kira geliri dışında kalan ve stopaja tabi olmayan kira gelirlerinden, 1.390 TL'ye kadar kısmı istisna haddi oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradı rehberi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön