26 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir?

Gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir?

Mart ayı vergi takvimine göre 1 - 31 Mart tarihleri arasında gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri yapılıyor. Peki, gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir? Bu vergiyi kim öder?



Gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir?

Mart ayı vergi takvimine göre 1 - 31 Mart tarihleri arasında gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri yapılıyor. Bu vergi, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca ödeniyor.


Kanunen taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisinin ödenmesi zorunlu oluyor. Vergi ödemesi kazancın elde edildiği bir sonraki sene içinde ödeniyor.


Peki, gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir?

Gayrimenkul gelir vergisi, satışı yapan ve dolayısı ile kazanç elde eden kimse tarafından ödeniyor. Ödemeler vergi dairesine yapılıyor. Ödeme öncesinde 25 Mart'a kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor.


Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri için her sene istisna sınırı belirleniyor. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda istisna üstündeki gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.


Gayrimenkul gelir vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.



Değer artış kazancı vergisinden indirilecek giderler!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön