29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sertifikası ile 1.400 kişi ilk kez borsaya girdi!

Gayrimenkul sertifikası ile 1.400 kişi ilk kez borsaya girdi!

Gayrimenkul sertifikası dün borsada işlem görmeye başladı. 1.5 milyon TL değerindeki en yüksek talep bir bireysel yatırımcıdan geldi. Yatırımcı, ev almak yerine borsadan evin değerini almayı seçti.



Konut projelerinden pay satın alarak daire sahibi olmanın yolunu açan gayrimenkul sertifikası dün Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. 42.5 liradan halka arz edilen gayrimenkul sertifikası ilk işlem gününde yüzde 0.09 değer kaybetti. Günü 42.46 liradan kapattı.


TOKİ’nin garantörlüğünde Makro İnşaat’ın Başakşehir’deki Park Mavera 3 projesinde uygulanan Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası için 29-31 Mart tarihleri arasında talep toplanmıştı. Sertifikanın borsada işlem görmeye başlamasıyla birlikte, talep detayları da ortaya çıkmaya başladı. Bir bireysel yatırımcı, 1.5 milyon lira değerinde sertifika aldı. Yatırımcı, 1.5 milyon liraya şehir merkezinde lüks bir siteden daire alabilecekken, sertifika ile ev almayı tercih etti.


Ortalama talep 17 bin lira

Halka arzda konsorsiyum lideri olan Vakıf Yatırım’ın paylaştığı bilgilere göre, halka arzda, toplam 143 milyon 242 bin 425 lira değerindeki her biri 42.5 lira olan 3 milyon 370 bin 410 adet gayrimenkul sertifikası satışı yapıldı. Halka arza toplam 5 bin 244 adet bireysel yatırımcı 2 milyon 141 bin 506 adet sertifika talebinde bulunurken, 5 bin 38 yatırımcının talebi karşılanarak 1 milyon 775 bin 842 adet sertifikanın bireysel yatırımcılara satışı gerçekleştirildi. Diğer taraftan 41 kurumsal yatırımcının 2 milyon 64 bin 568 adet talebine karşılık 39 kurumsal yatırımcıya 1 milyon 594 bin 568 adet sertifikanın  satışı yapıldı.


Gayrimenkul sertifikasının en önemli hedeflerinden birinin alım gücü düşük yatırımcıların büyük gayrimenkul projelerine sermaye piyasaları üzerinden ortak olabilmeleri olduğunu söyleyen Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, “Halka arza ilişkin talep sonuçları değerlendirildiğinde; bireysel yatırımcılar tarafından geçilen taleplerin en büyüğünün 1.5 milyon lira, ortalama talep büyüklüğünün 17 bin lira seviyesinde olduğu görüldü. Küçük yatırımcılar yüksek ilgi duydu” diye konuştu.


1.400 kişi ilk kez borsaya girdi

GAYRİMENKUL sertifikaları ile sermaye piyasalarına yeni yatırımcıların çekilebileceği beklentisinin olduğunu anlatan Kemal Şahin, “Konsorsiyum lideri olarak sadece Vakıf Yatırım ve Vakıfbank’ta açılan hesap sayısının 1.400’ü aştığı ve bu açıdan bakıldığında sermaye piyasaları için gayrimenkul sertifikaları ile yeni bir açılım kazandırılabileceği görüşümüz pekişmiştir” dedi.


İlk gününde değer kaybetti

29-31 Mart tarihleri arasında talep toplayan gayrimenkul sertifikası dün borsada ilk işlem gününü geçirdi. Ancak, ABD’nin Suriye’de hava üssünü vurması nedeniyle borsada düşüş eğilimi vardı. Gayrimenkul sertifikası da ilk işlem gününde değer kaybetti. Adedi 42.5 liradan halka arz edilen sertifika, gün içinde 42.02 liraya kadar geriledi. Gün sonunda yüzde 0.09 değer kaybıyla 42.46 liradan ilk işlem gününü  kapattı.


Sertifikanın ilkleri

- 1.400 kişi ilk kez yatırım hesabı açtı.


- Ortalama talep 17 bin lira oldu.


- 1.5 milyon lira değerindeki en yüksek talep bir bireysel yatırımcıdan geldi.


- 39’u kurumsal olmak üzere 5 bin 77 yatırımcıya satış yapıldı.


- Talebin yüzde 55’i Anadolu’dan geldi.


Anadolu ‘pay’laştı

GAYRİMENKUL sertifikasına Türkiye’nin her yanından talep gelirken, parasal büyüklük olarak talebin yüzde 55’i İstanbul dışından geldi. İstanbul dışında en fazla talep gelen iller sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Muğla oldu.  


Vatan 


Geri Dön