20 / 04 / 2024

Gayrimenkul ticaretiyle para kazanma dönemi başladı!

Gayrimenkul ticaretiyle para kazanma dönemi başladı!

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, İzmir'de 2019 yılı Ocak ayında 3 bin 795 olan konut satışı 2020 yılında 7 bin 212'ye ulaştı. Konut satışlarındaki artışı sektör temsilcileri yorumladı...



İzmir'de ipotekli konut satışları 2019 yılının Ocak ayına göre yüzde 642 oranında yükselerek 3 bin 55 olarak açıklandı. Yeni Asır Gazetesi'nden Mert Alpdündar'ın haberine göre; İzmir'de ocak ayında satışı yapılan konutların yüzde 42'si ipotekli satış oldu. İpotekli satışların yüzde 30'unu ilk satış, yüzde 70'ini ise ikinci el satışlar oluşturdu. Diğer konut satışlarının ise yüzde 31'ini ilk satış, yüzde 69'unu ise ikinci el satışlardan meydana geldi.

FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİ

 Gayrimenkul ticaretiyle para kazanma dönemi başladı!

Rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, "Faiz oranlarının düşmesi ciddi anlamda piyasalara hareket getirdi. Sadece konut kredi oranlarının değil mevduat faizlerinin de düşmesi piyasayı hareketlendirdi. Emlak artışlarının en büyük nedeni bu faiz oranlarındaki düşüştür. Artık parayla para kazanma dönemi bitti. Ticaretle para kazanma dönemi başladı" dedi.

Gayrimenkul ticaretiyle para kazanma dönemi başladı!

Gayrimenkul ticaretiyle para kazanma dönemi başladı!

YABANCI YATIRIMCI ETKİSİ

Artışın diğer bir nedeninin de yabancı yatırımcılar olduğundan bahseden Güleroğlu, "Özellikle Irak, Azerbaycan ve İran'dan gelen yatırımcılar burada emlak almaya devam ediyor. Yabancı yatırımcıların burayı tercih etmesinin en büyük nedenlerinden biri burada yaşam koşullarının daha rahat olması ve kendi memleketlerinde var olan sıkıntılardır" dedi. Yabancı yatırımcıların genellikle 3+1 daireleri seçtiğini ifade eden Güleroğlu, "Bu konutları Mavişehir, Bostanlı ve Güzelyalı gibi bölgelerden tercih ediyorlar. Birazda üst segment olan yabancılar ise Çeşme ve Alaçatı gibi bölgelerde genellikle villa tercih ediyor" açıklamasında bulundu.

TÜRKLERDE DURUM DEĞİŞKEN

"Türklerde ise durumlar biraz değişken" diye konuşan Güleroğlu, "Herkes kesesine ve bütçesine göre konut alımını tercih ediyor. Bakıyor belli bir birikimi var, kredi faiz oranları da düşük olduğu için kredi çekiyor ve yatırım amacıyla konut alıyor. Konut şu anda yüzde 25-30 daha ucuz. Piyasalardaki artış biraz daha hareketli ve sürekli olursa rakamlar biraz daha yukarıya çıkar. Bu her zaman böyle olmuştur. Dövizin ve mevduat faizi arttığında emlak piyasası durur. Orada para can bulur. Faizler düşmeye başladığında da oradaki kar gayrimenkule döner" açıklamasını yaptı. Konut satın almanın tam zamanı olduğunun altını çizen Güleroğlu, "Bundan sonraki süreçte piyasalardaki denge oluştuğu zaman arzın talebi karşılayamaması durumunda fiyatlarda artış olabilir. Şu anda durağan bir piyasa varken gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı" ifadelerini kullandı.

2020 Ocak'ta 113 bin 615 konut satıldı!

Ocak 2020'de 42 bin 237 ipotekli konut satıldı! 

Faizler düştü, kredili konut satışları patladı!


Geri Dön