28 / 03 / 2024

Gayrimenkul vergi ödeme ve yapılandırmaları için son 2 hafta!

Gayrimenkul vergi ödeme ve yapılandırmaları için son 2 hafta!

Gayrimenkullerin satışı ve kiralanmasından elde edilen gelirler için ödenen vergiler ve emlak ve çevre temizlik vergisi yapılandırma başvuruları için son iki hafta kaldı...



Gayrimenkullerin satışı ve kiralanmasından elde edilen gelirler için ödenen vergilerde son iki hafta kaldı. Mükelleflerin ödemelerini 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapmaları gerekiyor. Aynı zamanda gayrimenkullerin emlak ve çevre temizlik vergisi borcu olanlar da yine bu tarihe kadar yapılandırma için başvurularını yapabiliyor.

1- Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti

Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkulünü iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaranlar tarafından ödeniyor. 5 yıldan sonra yapılan satışlardan elde edilen gelirler vergilendirilmiyor. Bu yıl vergiyi, taşınmazını 2017 yılı içerisinde satanlar ödüyor.

Bu sene, satışlardan elde edilen gelirler için uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL olarak belirlendi. Yapılan hesaplamalar neticesinde bu bedelden yüksek kazanç elde eden mükellefler, 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksitini ödedi. Vergide ikinci taksit ödemeleri ise 1 Temmuz'da başladı. Ödemeler 2 hafta daha devam edecek ve 31 Temmuz'da sona erecek.

2- Kira gelir vergisi 2. taksiti

Kira gelir vergisini konut ya da işyerini veya her ikisini de bir sene boyunca kiraya vererek kira geliri elde eden mal sahipleri ödüyor. 2017 yılında konutta 3 bin 900 TL, işyerinde ise 30 bin TL geliri olan kimseler bu sene vergi mükellefi oldu.

Kira gelir vergisi mükellefleri de beyannamelerini 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksit ödemesini yaptı. Vergide ikinci taksit ödemeler 1 - 31 Temmuz tarihleri arasında yapılabiliyor.

3- Emlak vergisi yapılandırma

Vergi affı kapsamında 31 Mart tarihinden önce olan emlak vergisi borcu yapılandırılabiliyor. Yapılandırılan emlak vergisi borcu peşin ya da taksitli bir şekilde ödenebiliyor. Taksitli ödemeler 6, 9, 12 ve 18 aylık vade halinde yapılabiliyor. Ödemeler 2 ayda bir yapılacak olup, yapılandırmada ilk taksiti 1 Ekim'e kadar ödenecek.

4- Çevre temizlik vergisi yapılandırma

Vergi affı dahilinde 31 Mart tarihinden önce olan çevre temizlik vergisi borçları da yapılandırılabiliyor. Yapılandırılan çevre temizlik vergisi borcu peşin ya da taksitli bir şekilde ödenebiliyor. Taksitli ödemeler 6, 9, 12 ve 18 aylık vade halinde yapılabiliyor. Ödemeler 2 ayda bir yapılacak olup, yapılandırmada ilk taksitler 1 Ekim'e kadar ödenebilecek.


Emlak vergisi yapılandırma dilekçesi 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön