27 / 04 / 2024

Gayrimenkul vergileri için son gün 31 Mayıs!

 Gayrimenkul vergileri için son gün 31 Mayıs!

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ,veraset ve intikal vergisi birinci taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona erecek. Vergi mükelleflerinin vergilerini yatırmaları için son 10 gün...



Ev ve işyeri gibi gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve veraset ve intikal vergisi birinci taksit dönemi 1 Mart'ta başlamıştı. 31 Mayıs'ta sona erecek gayrimenkul gelir vergileri için son 11 gün kaldı.


Emlak ,çevre temizlik ve veraset vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacak. Ödemenin gecikmesi halinde durumunda mükellef, aylık vergi cezaları ile karşılaşabiliyor. 


Peki kimler ne kadar vergi ödeyecek? Vergiler nerelere ödenecek? diyorsanız işte yanıtları...


Emlak vergi 2017

Emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Taşınmazda kiracı olsa bile vergiyi mal sahibi ödüyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi de taşınmazın kullanıcısı oluyor. Taşınmazda kiracı olması durumunda vergiyi kiracılar ödüyor.


Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm konut, işyeri, arsa ve araziler için ödenirken, çevre temizlik vergisi yalnız konut ve işyerleri için ödeniyor.


1. Emlak vergisi tutarları 2017

Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.


2. Çevre temizlik vergisi 2017

Çevre temizlik vergisini yalnız mesken ve işyeri sahipleri ödüyor. Emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödenen vergi konut ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanarak ödeniyor. Konutta su faturasına yansıtılan verginin işyerleri için belediyede ödenmesi gerekiyor.


2017'de konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor. İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi 2017 şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


 Gayrimenkul vergileri için son gün 31 Mayıs!


Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

 Gayrimenkul vergileri için son gün 31 Mayıs!


İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması:


 Gayrimenkul vergileri için son gün 31 Mayıs!


3- Veraset ve intikal vergisi 2017

Halk arasında miras vergisi olarak bilinen veraset ve intikal vergisi, bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödeniyor. Ayrıca malların karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde de vergi ödemesi yapılıyor.


Söz konusu vergi Mayıs ve Kasım ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel matrah tablosunda belirlenen oranlara göre hesaplanıyor. 2017 yılı veraset ve intikal vergisi tutarları şu şekilde: 


 

Matrah

Verginin Oranı
Veraset Yoluyla İntikallerdeİvazsız İntikallerde
İlk 210.000 TL için110
Sonra gelen 500.000 TL için315
Sonra gelen 1.110.000 TL için520
Sonra gelen 2.000.000 TL için725
Matrahın 3.820.000 TL'yi aşan kısmı için1030






Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 



 



Geri Dön