18 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımcıları için yeni potansiyel öğrenci yurtları!

Gayrimenkul yatırımcıları için yeni potansiyel öğrenci yurtları!

Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Departmanı’nın hazırladığı "İstanbul Yurt Sektörü Raporu"na göre, öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratıyor.



Son yıllarda özellikle özel üniversitelerin sayısında artış yaşanmasına rağmen, öğrenci yurtlarında aynı hızda artış olmadığını ve bu konuda büyük bir talep açığı bulunduğunu gözler önüne seren “İstanbul Yurt Sektörü Raporu”, potansiyel yatırım bölgelerini tespit ediyor, ihtiyaç duyulan yurt tiplerini ve büyüklüklerini ortaya koyuyor. Uzmanların İstanbul’daki üniversite kampüslerini ve yurtları ziyaret ederek analiz ettiği, öğrenci yurtları kapsamında arz talep dengesinin büyük fotoğrafının çekildiği raporda, yatırımcıların önünde duran dev fırsatlar da açığa çıkıyor.


Fatih, Beşiktaş ve Şişli yurt kapasitesinin en fazla olduğu ilçeler

Raporda İstanbul’da bulunan öğrenci sayıları ve yurt kapasitelerinin ilçelere göre dağılımına bakıldığında; kapasitenin en fazla olduğu ilçelerin Fatih, Beşiktaş ve Şişli, en az olduğu ilçelerin ise Kartal, Bağcılar ve Bayrampaşa olduğu görülüyor. 


Bakırköy, Bahçelievler ve Beyoğlu yurt yatırımı açısından en cazip bölgeler

Bölgelerdeki öğrenci sayıları ve yurt kapasitelerini karşılaştıran rapora göre İstanbul’da yurt yatırımı açısından en cazip bölgelerin; Bakırköy, Bahçelievler ve Beyoğlu olduğu görülürken, cazibesi en az olan bölgelerin Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye ve Ataşehir olduğu dikkat çekiyor. Kentin merkezi bölgeleri Fatih, Beşiktaş ve Şişli’de yurt yoğunluğunun fazla olmasına rağmen niteliksel anlamda yetersiz kaldığını belirten uzmanlar, bu bölgelere olan talebin devam edeceğini söylüyor.Uzmanlar rapordaki bütün indikatörleri değerlendirdiklerinde, yurt sektörü açısından en çok Avrupa Yakası’nda Havaalanı bölgesinin potansiyel taşıdığını düşündüklerini belirtiyor.


Gayrimenkul yatırımcıları için yeni potansiyel öğrenci yurtları!


Alternatif ulaşım sistemleri mesafeyi ikinci plana atıyor

Uzmanlar, üniversite çevrelerinde yeterli ve nitelikli yurt veya konut imkanlarının bulunmamasının, kent merkezi içinde yer alan devlet ve özel yurtların ise fiyatlarının yüksek olmasının öğrencileri alternatif çözüm üretmeye zorladığını belirtiyor. Bu çözümlerden birinin kampüslerine ulaşım sağlayabilecekleri alternatif ulaşım sistemlerine yakın lokasyonlar olduğunu belirten uzmanlar, buralarda 3 veya 4 kişilik kiralık evlere talep gösterdiklerini vurguluyor.



İstanbul’da 50 üniversite, 349 öğrenci yurdu bulunuyor

2014 yılsonu itibariyle İstanbul’da 9’u devlet, 41’i özel üniversite olmak üzere toplamda 50 adet üniversite bulunuyor.  Bu veriye göre Türkiye’de bulunan üniversitelerin %29’u İstanbul’da. ÖSYM’nin açıklamış olduğu verilere göre İstanbul’da 2012-2013 yılları arasında lisans ve ön lisans düzeyinde üniversiteye giriş yapan öğrenci sayısında geçen yıldan bu yana %14,6 artış görülüyor.


Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Departmanı’nın yapmış olduğu araştırmaya göre 2014 yılsonu itibariyle İstanbul’da bulunan yurtların %12’sini karma öğrenci yurtları, %39’unu erkek öğrenci yurtları ve %48’ini ise kız öğrenci yurtları oluşturmakta. 169’u kız, 137’si erkek ve 43’ü karma olmak üzere toplamda 349 adet öğrenci yurdu mevcut. İstanbul’da bulunan yurtların 89 adeti Anadolu Yakası’nda, 260 adeti ise Avrupa Yakası’nda bulunuyor. Anadolu Yakası’nda bulunan yurtlar toplamda 20.431 kişi, Avrupa Yakası’nda bulunan yurtlar ise 46.009 kişi kapasiteli.


"İstanbul Yurt Sektörü Raporu"nun bulgularına göre Eva Gayrimenkul Değerleme uzmanları, önümüzdeki dönemde öğrenci yurdu yatırımlarında dikkate değer yönde artış yaşanacağına kesin gözüyle bakıyorlar.


Geri Dön