24 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımcıları Kıbrıs’ı keşfetti!

Gayrimenkul yatırımcıları Kıbrıs’ı keşfetti!

Turizmde öne çıkan KKTC, gayrimenkul yatırımcılarının gözdesi oldu. Türkiye, Mısır, İsrail, Lübnan gibi komşularına kıyasla konut fiyatlarının daha düşük olması, adayı cazip hale getiriyor.



Turizmde öne çıkan KKTC, gayrimenkul yatırımcılarının gözdesi oldu. Türkiye, Mısır, İsrail, Lübnan gibi komşularına kıyasla konut fiyatlarının daha düşük olması, adayı cazip hale getiriyor. Halihazırda devam eden dokuz gayrimenkul projesi bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), son dönemde cumhurbaşkanlığı seçimi ve Maraş’ın kısmen açılması ile gündeme otururken, turizm yatırımları ve üniversiteleri ile ekonomisini de canlandırıyor. Bugüne kadar hep turizm ile anılan ada, son yıllarda gayrimenkul yatırımlarının da yeni limanı haline geldi.

Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; gayrimenkul fiyatlarının komşu ülkelere göre düşük olması, yabancı yatırımcının bölgeye yönelmesini sağlıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin Ekonomist dergisine özel olarak yaptığı değerleme ile KKTC gayrimenkul piyasasını mercek altına aldık. Değerlemeye göre, sosyo-ekonomik açıdan genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan KKTC'nin konut pazan sürekli gelişirken, sunduğu avantajlarla yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Bu ilgi nedeniyle yeni gayrimenkul projeleri geliştiriliyor. Halihazırda Girne'de dört, Iskele mevkiinde iki, Güzelyurt'ta bir, Lefkoşa'da bir, Gazi Mağusa'da bir proje olmak üzere adada satışı ve inşaatı devam eden toplam dokuz gayrimenkul projesi bulunuyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, Türkiye, Suriye, Mısır, İsrail, Lübnan gibi çevre ülkelere kıyasla KKTC'de konut fiyatlarının daha düşük olmasının yabancı yatırımcılara cazip geldiğini söylüyor. KKTC'de konut fiyatlarının son beş yılda yıllık yüzde 10-12'lik artışla yükselme eğiliminde olduğuna dikkat çeken Kolcuoğlu, "Konut projelerinde Lefkoşa bölgesinde son 10 yılda yüzde 100'ün üzerinde değer artışı görülürken, ticari gayrimenkullerde de benzer artıştan söz edilebilir. Bu durum gayrimenkulün değer artışının yanı sıra TL'nin Sterlin karşısındaki kur değerinden de kaynaklandı. Bu nedenle KKTC, Türkiye'deki yatırımcılar için iyi bir fırsat barındırıyor" diye konuşuyor.

OZAN KOLCUOĞLU / TSKB GAYRİMENKUL GENEL MÜDÜR YRD. 

Gayrimenkul yatırımcıları Kıbrıs’ı keşfetti!

"Tapu bilgisine dikkat!" 

"KKTC'nin gayrimenkul piyasası, bölgelere göre, değisiyor. Yatırım öncesinde bölgelerin gelişim eğilimi incelenmeli. Adada Türk Koçani, Eşdeğer Koçan ve Tahsis Kocanı olmak üzere üç farklı tapu (koçan) tipi bulunuyor. Gayrimenkullerin fiyatları, koçan tipine göre değişiyor. Yatırımcılar gayrimenkulün tapu bilgisine dikkat etmeli."

ANNAN PLANI ETKİSİ

KKTC'de inşaat ve emlak sektörü 2001 yılında görüşmelerine başlanan Annan Planı ile ciddi ivme kazanırken, 2003'ten sonra hızla yükselişe geçti. Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari işlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, Annan Planı'na kadar KKTC'de yılda ortalama bin-bin 400 konut üretilirken, Annan Planı'ndan sonra konut sayısının tepe noktasına geldiğini söylüyor.
Tandoğan, Annan Planı'nın getirdiği 'esaslı inkişafın hak doğuracağı" yönündeki uygulamanın, büyük bölümünün Rum malları üzerinde inşaat yapılan konutlarla ilgili yabancı yatırımcılara bir güvence verdiğini vurguluyor. Yerel halk haricinde özellikle Türkiye, İngiltere, Kuzey Avrupa ve diğer ülkelerden Akdeniz sahillerine olan talebe dikkat çeken Tandoğan, benzer şekilde Kuzey Kıbrıs'ta özellikle Girne ve İskele bölgesine olan cazibenin de arttığını belirtiyor.

FİYATLAR NE DURUMDA?

KKTC konut piyasası incelendiğinde, Lefkoşa'da genellikle yerli yatırımcı ve alıcı profili baskın konumda. Burada standart villalar 120 bin-400 bin Sterlin, lüks villalar 350 bin-700 bin Sterlin, standart daireler 35 bin-55 bin Sterlin, lüks daireler ise 42 bin 120 bin Sterlin aralığında fiyatlarla satılıyor.

Kira getirisi ve satış kârında en yüksek rakamlara ulaşan Girne, konumu, tarihi ve turistik alanları ve turizmdeki gelişimi ile öne çıkıyor. Standart villalar 160 bin ila 375 bin Sterlin, lüks villalar 250 bin-1 milyon 500 bin Sterlin, standart daireler 60 bin ila 110 bin Sterlin, lüks daireler 85 bin ila 300 bin Sterlin aralığında fiyatlarla satılıyor.
Doğu Akdeniz Üniversitesi ile Ada Kent Üniversitesi nedeniyle konut sektörünün dinamik olduğu Mağusa'da standart daireler 40 bin ila 75 bin Sterlin, lüks daireler 80 bin ila 120 bin Sterlin, standart villalar 70 bin ila 120 bin Sterlin, lüks villalar 250 bin ila 350 bin Sterlin'den satışa sunuluyor.

Kıbrıs'ın mevcut siyasi yapısından etkilenen ve emlak işlemlerinin sınırlandığı Güzelyurt, yeni açılan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ile hareketlendi. Burada standart daire fiyatı 40 bin ila 65 bin Sterlin arasında değişiyor. İskele mevkiinde, site tarzında yazlık konutlar öne çıkarken, yatırımcı profili genellikle İskandinav ülkeleri ve Rusya'dan oluşuyor. Standart villalar 85 bin ila 95 bin Sterlin, lüks villalar 250 bin Sterlin, standart daireler 30 bin ila Sterlin, lüks daireler 60 bin ila 100 bin Sterlin 175 bin ila 250 bin 60 bin Sterlin arasında fiyatlardan satılıyor.

Gayrimenkul yatırımcılarının yeni gözdesi: KKTC!


Geri Dön