23 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımları 2016'da öne çıkacak!

Gayrimenkul yatırımları 2016'da öne çıkacak!

Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yurtdışında yatırım yapmaya dönük önerilerini Ekonomist için kaleme aldı. Özilhan, "Öne çıkacak sanayi yatırımları enerji, inşaat ve otomotiv sektörlerinde yaşanacak" diyor.



Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük sanayicilerinden olan Anadolu Grubu'nun 19 ülkede yatırımları bulunuyor. İş yaşamında 65 yılı geride bırakan Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yurtdışında yatırım yapmaya dönük önerilerini Ekonomist için kaleme aldı. Özilhan, "Öne çıkacak sanayi yatırımları enerji, inşaat ve otomotiv sektörlerinde yaşanacak" diyor. 


Yurtdışında girişim yapma konusunda birtakım öneriler vermek gerekirse, öncelikle günümüz dünyasında küresel gerçeklerle uyum içinde olabilmenin son derece önemli olduğunu söylemek gerekir. Bu nedenle tüm yatınmcıların dünya dinamiklerini dikkatle takip etmeleri ve stratejilerini bu gelişmeler ışığında oluşturmaları gerektiğine inanıyorum. Dünyayı yakından takip ederek ancak yeni yatırım fırsatlarını belirleyebilirsiniz. Özellikle yakın coğrafyamızda Anadolu Grubu gibi uzun yıllardır başarıyla faaliyetlerini yürütmekte olan büyük grupların bulundukları ülkelere katkılarını da düşünerek, Türk yatırımcılara olumlu yaklaşıldığını ve başarı odaklı çalışma anlayışı algımızın olduğunu düşünüyorum. 


ÖNE ÇIKACAK SEKTÖRLER 

Bu doğrultuda öne çıkacak sanayi yatırımları konusunda bugüne bakmak gerekir. Enerji, inşaat, otomotiv gibi sektörler her zaman büyük ekonomilerinin dinamosu konumunda oldu. Yakın gelecekte de bu sektörlerin öneminin devam edeceğini düşünüyorum. Küresel göstergeler de bu yöne işaret ediyor. Bununla birlikte dünyada yaşanan dijitalleşme sürecinin sanayiye de yansımalarını görüyoruz. Hangi sektöre olursa olsun, sanayicilerin bundan böyle yapacakları yatırımlarında dijitalleşme konusunu dikkate alarak çalışmaları gerekiyor. 


Bugüne bakıldığında ise ülkemiz ve dünya için oldukça zor geçen bir yılı geride bırakıyoruz. 2015 yılı, döviz kurundaki dalgalanmalar, ithalat ve ihracatta yaşanan zorluklarla birlikte düşük büyüme verilerinin tüm dünyada gözlemlendiği bir yıl oldu. Gelişmiş ülkelerde büyümenin zayıflığı bir yana, bu kez dünya ekonomisinin lokomotifi olan gelişmekte olan ülkelerin de hızla yavaşladıklarını gördük. Bu ülkelerden Rusya ve Brezilya resesyonda, Çin'de ise büyüme hızı neredeyse yarıya düşüyor. IMF, 2000-2007 döneminde ortalama yüzde 10,5 büyüyen Çin'in önümüzdeki üç yılda sadece yüzde 6,1 büyüyeceğini öngörüyor. Türkiye ile yakın komşularımız arasındaki ilişkilerde gündemden etkileniyor. 


VERİMLİLİĞE ODAKLANACAĞIZ 

Böyle bir ortamda önemli olan, doğru kararlar alabilmeyi sürdürebilmek, stratejiler belirleyebilmektir. Anadolu Grubu olarak 2015 yılında verimliliğe odaklanan bir yönetim anlayışını benimsedik. 2016 yılı için de verimliliğe odaklanacağız. 


Bildiğiniz üzere, Anadolu Grubu, 65 yıldır Anadolu'dan kazandıklarını öncelikle bu toprakların insanının faydasına kullanmayı kendisine misyon edinmiş bir gruptur. 901ı yıllarda grup olarak başladığımız yurtdışı atılımımız, geniş bir coğrafyaya yayılan operasyonlarımızla, bugün 19 ülkede 85 şirket ve 61 üretim tesisimizle devam ediyor. Anadolu Grubu, yaklaşık 50 bin kişilik istihdam gücüne sahip. Türkiye'de kurulup çok uluslu olabilmeyi başarmış ender gruplardan birisiyiz. 


Grubumuz içinde 34 farklı uyruktan çalışanımız bulunuyor. Bu bizim farklı coğrafyalarda işbirliği yapabilme yeteneğimizin gelişiminde, sektörlerinin en büyük oyuncularıyla gerçekleştirdiğimiz stratejik ortaklıklar önem arz ediyor. SABMiller, The Coca-Cola Company, McDonald's, Faber-Castell, Isuzu, Kia, Lombardini, Honda, Cutrale ve Commercial Bank of Çatar gibi alanlarının en büyük, lider şirketleri ile uyum içinde çalışıyoruz. Grubumuzun her zaman odağında operasyonlarını yürüttüğü coğrafyalara değer katmak yatar. Topluma fayda sağlayan projelerin içinde yer alarak istihdam yaratıyoruz. Etik değerlerimizle, kurumumuzun köklü kültürüne sahip çıkarak, yurtdışında çalıştığımız kültürlerle ortak başarı alanlarımızda buluşmaya özen gösteriyoruz. Bu yaklaşımımızla da yurtdışı çalışmalarımızda verimli neticeler elde ediyoruz.

 

İNOVASYONA DEVAM 

Her fırsatta altını çizdiğim gibi, Anadolu Grubu'nun en büyük gücü, sahip olduğu nitelikli insan kaynağıdır. Bu yıl AG Akademi dijital eğitim platformu ve Leader's Touch liderlik gelişim programı ile çalışanlarımız yeni deneyim süreçlerinde yer aldılar. Önemsediğim konuların başında gelen inovasyon alanında bu yıl çalışanlarımız yoğun şekilde çalıştılar. 2015 yılında yurtiçi çalışanlarımızla başladığımız Bi-fıkir İnovasyon programı ile grubumuzda yaratıcı fikirlerin çoğalmasını destekleyerek, kurum içinde inovasyon kültürünü günlük hayatımızın bir parçası haline getirmek için adım attık. Önümüzdeki yıllarda da inovasyon alanındaki çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Önümüzdeki 10 yıllık bir projeksiyon oldukça fazla değişken banndırabilir içinde. Ancak, içinde bulunduğumuz coğrafyanın, kısa ve orta vadede halihazırda var olan cazibesini korumasını bekliyorum. 


2015 YILINI İYİ GEÇİRDİK 

2015 yılı, grup şirketlerimizin tamamı için önemli bir yıl olarak geride kaldı. Anadolu Efes, Migros ve CocaCola İçecek ile BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde üç şirketiyle yer alan grup olduk. Anadolu Efes'in Gelecek Turizmde sürdürülebilir turizm destek fonuyla, Malatya'dan Safranbolu'ya Anadolu'ya değer katmayı bu sene de sürdürdük. Coca-Cola İçecek ile yurtdışındaki yatırımlarımıza devam ettik ve yeni yatıranlar gerçekleştirdik. Anadolu Grubu'nun en köklü markalarından olan Adel Kalemcilik, 2015 yılında yeni ve modern üretim tesisine taşındı. Bireysel araç kiralamada çok kısa sürede büyük başarıya imza atan Garenta, sektörünün ikincisi konumuna geldi. Çelik Motor, otomotiv sektörünün satış rekoru kırdığı 2015 yılında pazar payını en fazla artıran şirketler arasında yer aldı. Anadolu Isuzu, Isuzu Citiport ile Belçika'da düzenlenen Eurpoean Coach Week yarışmasında "Avrupa'nın En Konforlu ve Ergonomik Otobüsü" seçildi. 


Anadolu Efes Spor Kulübü, bu sene kuruluşunun 45'nci yılını kutladı. Anadolu Vakfı, başta eğitimcilerimizin gelişimlerine katma değer yaratmak için çalıştı ve "Değerli öğretmenim" diyerek topluma değer katmayı ve sosyal fayda sağlamayı sürdürdü. Bu yıl 10'uncu yılını kutlayan Anadolu Sağlık Merkezi, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan son raporda da, "Türkiye'nin en fazla yabancı hasta kabul eden hastanesi" olarak belirlendi. 


Başarının 5 koşulu 

1- En büyük gücün, sahip olduğunuz nitelikli insan kaynağı olduğunu unutmayın. 

2- İnovasyona yönelik çalışmalarınızı artırın. 

3- Hangi sektöre olursa olsun, yapacağınız yatırımlarda dijitalleşmeyi göz ardı etmeyin. 

4- Küresel gerçeklerle uyum içinde olun ve verimliliğe odaklanın. 

5- Dünya dinamiklerini dikkatle takip edip stratejilerinizi bu gelişmeler ışığında oluşturun. 


Ekonomist


Geri Dön