20 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımları ertelendi ama konut fiyatları düşmüyor!

Gayrimenkul yatırımları ertelendi ama konut fiyatları düşmüyor!

Ekonomi daralmış, ekonomideki gelişmeler bizi oldukça olumsuz etkiliyor bu nedenle de yatırımlar ertelenmiş ama konut satışları devam ediyor ve konut fiyatları düşmüyor.



Ekonomi daralmış, ihracat düşmüş, cari açık artmış, dolar almış başını gitmiş, turizm gelirleri azalmış, reel sektör sıkıntıda, küresel ekonomideki gelişmeler bizi oldukça olumsuz etkiliyor; siyasi belirsizlik ve terör herkesi kaygılandırmış ve bu nedenle de yatırımlar ertelenmiş; ama konut satışları devam ediyor ve konut fiyatları düşmüyor. 


KONUT SATIŞLARI ARTIYOR 

Türkiye genelinde konut satışlan 2015 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.1 oranında artarak 110 bin 657 oldu.


İpotekli satışlarda da (kredili satışlarda) artış var

İpotekli satışlar 40.503 adet, diğer satışlar 70.154 adet oldu. Konut satışlarında 51 202 konut ilk defa satıldı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.1 artarak 51 bin 202 oldu. İkinci satış ise 59 bin 455 adet olarak gerçekleşti. 


Yabancılara 2015 yılı Haziran ayında 2 bin 256 konut satışı gerçekleşti 

Yabancılara yapılan konut satışlan bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.5 artarak 2 bin 256 oldu. İstanbul'da yabancılara satılan konut sayısı 718, Antalya 610 oldu. Ancak son beş aya baktığımızda yabancılann konut alımı geçen yıla göre yüzde 22.3 azaldı. Geçen dönemde yabancılar gayrimenkul alımına yaklaşık 1.7 milyar para harcamışken bu yıl aynı dönemde 1.3 milyar dolar harcamış durumdalar. 


İSTANBUL EN PAHALI KENT 

Türkiye Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayında yüzde 1.79 artarak 185.05 

oldu.İstanbul'da konutlar 1 yılda yüzde 29 pahalandı. 2014 Mayıs ayında 1.383,02 TL/m2 olan konut birim değeri 2015 Mayıs ayında 1.624,65 TL/m2'ye çıktı. 120 m2'lik bir evin satış değeri 30 bin lira artarak yaklaşık 200 bin TL'ye çıktı. İstanbul'un Anadolu yakası şantiyeye dönmüş durumda. Her sokakta birkaç inşaat var. Kamyonlann biri gidiyor onu geliyor. 


IMF UYARDI IMF 

Başkahı Lagarde Türkiye, İsviçre ve İsrail'de konut enflasyonunun yüksek 

kaldığını söyledi. Kredi büyümesini ve fiyat enflasyonun yüksek kaldığı hususunda uyarı yapan IMF'ye sektörden itiraz geldi. Ortak görüş şu: "Devam eden projelerde fiyatların müteahhitler tarafından düşürülmesi mümkün değil. Bu sektörü oldukça sarsar. Üstelik inşaat sektörü cari açığın ilacıdır. Konut enflasyonu bakımından KDV oranlannın gözden geçirilmesi daha uygun bir önlem olacaktır." 


MÜTEAHHİTLER ZORDA! 

Bizce konut fiyatlarının inmemesinin temel nedenlerinden biri müteahhitlerin nakit akış dengelerinin krediye dayalı olması. İnşaat maliyetini kredi ile finanse eden müteahhitler ne pahasına olursa olsun satış yapmak istemiyorlar. Bir süre daha stokta beklemeyi ve fiyatları düşürmemeyi tercih ediyorlar. Ama başta  TOKİ  yüklenicileri olmak üzere büyük inşaatlar yapanların kırılgan bir yapısı var. Bir projeleri almasa altında kalabilecekler. Havuzun ve rantın en iyi organize edildiği inşaat ve gayrimenkul sektörünü ve konut abalarını parlak günlerin beklemediğini düşünüyoruz. Çünkü sıkıntılı zamanlarda bir dönem deliler gibi büyümeye gidilir. Bilinir ki büyüme olmazsa ve durursanız, batarsınız... 


Aydınlık Gazetesi/ Mustafa Pamukoğlu


Geri Dön