29 / 03 / 2024

Gayrimenkulde fiyat artışı devam edecek!

Gayrimenkulde fiyat artışı devam edecek!

Konuta olan talep artarken üretimin olmaması nedeniyle fiyat artışı yaşanıyor. Era Gayrimenkul Ülke Başkanı Alphan Manas fiyat artışının devam edeceğini dile getiriyor. 



Gayrimenkul piyasasında fiyatlar, son yılların zirvesine ulaşmış durumda. Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; Bunda talebi karşılayacak oranda yeni konut üretimin olmaması ve artan inşaat maliyetleri etkili oluyor. Deyim yerindeyse gayrimenkul danışmanları satacak ev bulamıyor. İstanbul, Ankara,  İzmir  başta olmak üzere toplam 13 kentte, 30 şubede 150 gayrimenkul danışmanıyla hizmet veren Era Gayrimenkul, yıl sonuna kadar 20 şube daha açarak toplamda 50 ofise ulaşmayı hedefliyor. Era Gayrimenkul Ülke Başkanı Alphan Manas ile sektörü ve beklentilerini anlattı. 

1.Gayrimenkulde fiyatlar zirve yapmış durumda. Önümüzdeki dönemde fiyatlar daha da artar mı?

Fiyat artışının üç temel nedeni var: Gayrimenkul stokunun azalması, 2018'den itibaren yeni yatırımların düşmesi ve maliyetlerin artması. Demir, çimento, kereste gibi ana imalat ürünlerinde yüzde 200-250'lere varan bir artış olmuşken, gayrimenkuldeki fiyatların stabil olmasını beklemek aşırı iyimserlik olur. Eylülden itibaren fiyat artışlarının devam edeceğini düşünüyoruz.

2.Konut fiyatları ve kiralar artarken tüketicinin alım gücünün azalması piyasaya nasıl yansıyor?

2020 sonuna kadar gayrimenkul danışmanları alıcı bulamazken artık satacak gayrimenkul bulamamak. en büyük sorun. Çünkü arz çok azaldı. İnşaat ruhsat istatistiklerini inceleyerek bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bahsedilen durağanlık sadece satılacak/kiralanacak ürün azlığından meydana geliyor ve bu fiyatların yükselmesine neden oluyor. Bu yıl ocak-temmuz döneminde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 21 azaldı. Geçen yıl haziran ayında konut kredi faizlerinin düşmesi sonucu artan talebi de dikkate aldığımızda bu yılı satış adedi olarak geçen yılın yaklaşık yüzde 25 aşağısında bitiririz.

 Gayrimenkulde fiyat artışı devam edecek!

3.Bunda neler etkili?

Burada en önemli etkenler konut kredi faiz oranlarının yüksekliği, konut arzının azalmasıyla piyasada yeterli gayrimenkul olmaması. Önemli problemlerden biri de deprem kuşağında olmamız ve konut stokunun yaşlılığı. 2022'de yeni bir kentsel dönüşüm atağı olmasını, kamunun yeni regülasyonlar ve uygulamalar getirmesini bekliyoruz. Bu da piyasayı olumlu etkileyecektir.

4.Gayrimenkul hala bir yatırım enstrümanı olarak görülüyor mu?

Gayrimenkul uzun vadede özellikle Türkiye'de en önemli yatırım aracıdır. Aynı zamanda Türk yatırımcısının da en çok tercih ettiği araçlardan biridir. Dolayısıyla yatırımcı her zaman gayrimenkule ilgi duyar.

5.Günümüzde yatırımcılar mı yoksa gerçek ihtiyaç sahipleri mi konut alıyor?

Her ikisi de konut alıyorlar. İhtiyaç sahipleri zaten her dönem gayrimenkule ilgi duyar. Evini büyütmek/küçültmek isteyenler, bahçeli ya da teraslı eve geçmek isteyenler, evlenenler, çocuk sahibi olanlar, boşananlar, bölge değiştirenler her zaman ana hedeftedir. Ama pandemi sonrasında ihtiyaçlar değiştiği için ihtiyaç sahibi olarak bahsedilen kitleden gelen talepler daha da arttı. Yatırımcı talebi ise direkt alternatif yatırım enstrümanlarının performansı ile bağlantılı. Piyasanın bu enstrümanlardan beklentileri ile alakalı.

Tüm süreçler tek çatı altında

 GABORAS, alım satımdan kredilendirme ve sigortalamaya kadar gayrimenkulle ilgili tüm süreçlerin dijital olarak tek bir noktadan dijital ortamda yürütülebileceği bir gayrimenkul ticaret platformu kurdu. Alıcı, satıcı, kiralayan, kiraya veren, aracılık veya temsilcilik eden tüm kullanıcılar, bu platform üzerinden ticari faaliyette bulunup yatırımlarına yön verecek rapor ve analizlerden yararlanabilecek. GABORAS İcra Kurulu Üyesi Dinçer Gökçe, kullanıcıların hızlı, kolay ve güvenli online gayrimenkul ticareti ile tanışacağını söylüyor. Gökçe, bireysel ve kurumsal yatırımcılardan emlak danışmanlarına, gayrimenkul geliştiricilerden portföy sahipleri ve bankalara kadar sektörün tüm paydaşlarının hukuki ve mali güvencelerle korunacağı platformun Türkiye'nin güvenli gayrimenkul piyasası olacağını belirtiyor.

Arsa fiyatları en çok hangi şehirlerde arttı?

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkullere ilgisi artıyor!

Geri Dön