27 / 04 / 2024

Gayrimenkulde kayıtdışı bilanço 4 milyon TL!

Gayrimenkulde kayıtdışı bilanço 4 milyon TL!

GABORAS Genel Müdürü İ. Kurtuluş Altun ve Moderatör Şehir Plancısı Hakan Gümüş gayrimenkul sektöründe kayıtdışı bilançonun 4 trilyon TL'ye ulaştığını açıkladı.



GABORAS Genel Müdürü İ. Kurtuluş Altun ve Moderatör Şehir Plancısı Hakan Gümüş katıldığı TV programında önemli açıklamalarda bulundu.

Gayrimenkulde kayıtdışı bilanço 4 milyon TL!

NTV'de yer alan habere göre; Türkiye’de gayrimenkul sektöründe kayıtdışı bilançosunun 4 trilyon TL'ye ulaştığını söyleyen Şehir Plancısı Hakan Gümüş, bu rakamanın Türkiye'nin milli gelirine eşit olduğunu açıkladı.

İpotekli satışların neden düştüğünü anlatan Gümüş, ''İpotekli satışların sıkışmasının en büyük nedeni faizdir. Faizle ilgili önemli adımlar atılmaya başlandı. Faizlerdeki düşünün sektöre olumlu yansıyacağını öngörüyoruz.''

Gayrimenkul sektöründe 'kayıtdışılık' ile ilgili görüşmelerini paylaşan Gümüş, ''Belediye rayiçleriyle piyasa değeri veya tapuda gösterilen değer arasında bir dengesizlik vardı. Gayrimenkulde kayıtdışılığın bize çok büyük bir maliyeti var. Türkiye'deki gayrisafi yurtdışı hasılata eşdeğer bir kayıp ekonomiden bahsediyoruz.'' diye konuştu.

Gayrimenkulde kayıtdışı bilanço 4 milyon TL!

GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun ise konu ile ilgili olarak şu açıklamasında bulundu: ''Vatandaşlarımızın test yapması gerekiyor. Herkes oturduğu evin sokağının ismiyle e- devlet uygumasından belediye rayiç bedeli bulunup hesaplanmalı.''

Altun, ''184 milyon tapu var demiştik. Sıkışmayı 6 milyon tapu üzerinde görüyoruz. Geri kalan tapu neden bu sıkışmanın zorluğunu çekmek zorunda?'' diye konuştu. 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ

GSYH'deki payı: Yüzde 16Toplam Varlık Adedi: 184 milyon 128 bin
Yıllık İşlem Adedi: 8 milyon 896 bin
TKGM Resmi İşlem Hacmi: 3,6 trilyon TL
Bilanço Dışı Ekonomi: 4 trilyon TL

1. EL KONUT SATIŞ PİYASASI (2013-2018 yılları toplamı)

Yapı ruhsat izni: 5.625.769 
Yapı kullanım izni: 4.408.333
Birinci el satış rakamları: 3.612.306
Tamamlanmamış stok sayısı:  769.027
İnşaat halindeki stok: 1.217.427


Geri Dön