24 / 04 / 2024

Gayrimenkulde yatırımcı eve dönüyor!

Gayrimenkulde yatırımcı eve dönüyor!

Piyasalardaki faiz baskısının aşağı çekilmesi konut satışlarında da kendini göstermeye başladı. Piyasadaki hareketlenme şantiyeleri yeniden canlandırırken, oturum amaçlı konut arayanların yanı sıra yatırımcılar da harekete geçti...



Kamu bankaları önderliğinde atılan adımlar ile oturum amaçlı konut satışında artış yaşandığını vurgulayan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, küçük metrekareli konut satışlarında da artışlar gözlendiğini, sektörün canlanması ile yatırımcıların da tekrar gayrimenkule yöneldiğini ifade etti.

Yıl, 1 milyon 300 bin satışla kapanır

Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere görei gayrimenkul sektörünün 2020’de yüzde 4 – 5 arasında bir büyüme yakalayacağını öngördüklerini dile getiren Kabadayı, şu değerlendirmelerde bulundu: 

’’Mali yapısı güçlü, doğru lokasyonda proje geliştiren üreticiler 2020 yılında büyümeye ve yeni yatırımlara devam edecek. TCMB’nın attığı adımlar ile politika faizi yüzde 24’ten yüzde 14’e geriledi. İç talepte yaşanan gelişmeler ve enflasyonda yaşanan düşüş gayrimenkul sektörünü olumlu etkiliyor. Faizde yaşanan aşağı yönlü ivmenin Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi tek hanelere kadar düşmesini beklemekle birlikte, konut kredisinde beklenti karşılandı. Kamu bankalarının konut kredilerinde 180 ay vade ve aylık 0,99 ‘lık kredi oranı, TÜİK rakamlarında da görüldüğü gibi konuta olan ilgiyi arttırdı. Gayrimenkul sektörünün ekonomik büyüme için ne denli önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Hükümetimiz nezdinde de stratejik bir sektör olarak değerlendirilen gayrimenkul, ekonominin lokomotifi konumundadır. Yılın ilk yarısındaki yüksek faiz oranlarına rağmen konut satışında bu seneyi yaklaşık 1 milyon 300 bin gibi rakamlarla kapatacağız. Düşük faiz, bekleyen konut talebi, yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisi, kentsel dönüşüm ve yeni konut ihtiyacı ile 2020 gayrimenkul sektörü için çok daha olumlu bir yıl olacak. Özellikle son iki ayda satış ofisi ziyaretçi sayılarına baktığımızda 3 katına kadar artış gözlemliyoruz.”

Ege Yapı olarak son beş yıllık süreçte iyi bir finansal planlama yaparak yaşanan ekonomik dalgalanmalardan etkilenmeden başarıyla çıktıklarını belirten Kabadayı, “Geleceği gören bir vizyonla hareket ediyor, mevcut finansman yapımız ile sektörde güvenin adresi olurken uyguladığımız mühendislik çözümleri ile öncü konumumuzu koruyoruz. Şehrin merkezinde, eğitim ve sağlık kurumlarına, alışveriş merkezlerine ve ulaşım açısından önemli akslara yakın, A sınıfı enerji belgesine sahip, yatırım ve prim potansiyeli yüksek projeler geliştiriyoruz’’ dedi.

Şantiyelerimiz hız kesmedi

Yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım zincirlerine hayat verdiklerini belirten İnanç Kabadayı, ‘’Kağıthane’de Kordon İstanbul, Tarihi Yarımada’da Kennedy Caddesi’nde Cer İstanbul ve Çekmeköy’de ÇamlıYaka Konakları’nın inşası ve satışları devam ediyor. 2020’de Kağıthane ve Maslak’taki iki projemizin teslimini gerçekleştirip, ikinci yarıda 210 milyon lira yatırımla iki yeni projeye başlamayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.

Projelerden birisinin Hasköy’de 110 milyon liralık yatırımla otel, konut ve ticari ünitelerin olacağı bir karma proje olacağını söyleyen Kabadayı, Çekmeköy’de ise 100 milyon liralık yatırım değerinde yeni bir projeye başlayacaklarını açıkladı. Kabadayı,  İzmir  Alsancak’ta da tren garının yanında 140 milyon liralık yatırım yapacakları aktardı.

Cer İstanbul farkı

Ege Yapı, Tarihi Yarımada’da; Yedikule Hisarı’nın yanı başında konumlanan 150 yıllık Cer Atölyelerini “Cer İstanbul” adıyla ve Emlak Konut güvencesiyle yeniden İstanbul’a kazandıracak.  Cer Atölyelerinin günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden restore edilerek hayat kazandırıldığını belirten Kabadayı, ‘’Proje içerisinde sadece 36 adet ile sınırlı sayıda geliştirilen Loft daireler ile gerçek anlamda ayrıcalıklı bir yaşam sunuyoruz. Bunların satışına da başladık’’ ifadelerinde bulundu.

Kordon İstanbul’da ilk teslim 2020’de

Kağıthane’deki Kordon İstanbul’da ilk etabın satışlarını tamamladıklarını açıklayan Kabadayı, ‘’Projenin ikinci etabının satışları sürüyor, yakın bir zamanda üçüncü etap satışları başlayacak. Kordon İstanbul’a yerli yatırımcılarla birlikte yabancıların da ilgisinden oldukça memnunuz. Projemiz lokasyon avantajı ve çevresindeki eğitim, sağlık, kültürel tesisleri nedeniyle özellikle beyaz yakalılar ve aileler tarafından tercih ediliyor’’ dedi.

Yeşilin ortasında konak

‘’Anadolu Yakası’nın en yeşil ve zemin güvenliği açısından en sağlam bölgesi olan Çekmeköy’de, ulaşım ve sosyal imkânları ile yine ayrıcalıklı bir proje daha geliştiriyoruz’’ diyen Kabadayı, ‘’Çam ormanlarının yanı başında, bahçeli, sosyal olanakları ve ulaşım avantajları ile Çamlı Yaka Konakları, özellikle ailelerin büyük beğenisini kazanıyor’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çin’den kurumsal yatırımcı

Projeleri ile daha çok iç piyasaya hitap ettiklerini belirten İnanç Kabadayı, ’’Satışlarımızın yüzde 95’i iç piyasaya gerçekleşiyor. Yurtdışından projelerimizi tercih eden ülkeler, ağırlıklı olarak Uzak Doğu ve Körfez ülkeleri vatandaşları. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesiyle Çinlilerden talep almaya başladık. Çin’de çok büyük bir potansiyel olması nedeniyle buraya olan ilgimizi artıracağız. Çinli bireysel yatırımcıların ilgisi gün geçtikçe artıyor. Çok yakın zamanda da Çinli kurumsal yatırımcılar ülkemizde yatırım yapacaktır” dedi.

Teknoloji odaklı yatırım dönemi

Ege Yapı olarak teknolojiye yatırımı artıracaklarını ve gayrimenkul teknolojisine daha çok odaklanacaklarını söyleyen H. İnanç Kabadayı, “Sektör ayırt etmeksizin bir şirketin sürdürülebilir olması için teknolojiye daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Dünyadaki tüm şirketler ister istemez teknoloji şirketi olacak. Biz de geçmişte olduğu gibi gelecekte de teknolojinin tüm imkanlarından yararlanan, bu konuda takipçi değil öncü olan bir vizyonla hareket edeceğiz. Gelecekte insanlar daha az enerji tüketen, gayrimenkul teknolojilerine entegre, akıllı mobilya ve ev sistemleri ile donatılmış, ergonomik ve yaşam kalitesini arttıracak şekilde tasarlanmış konutlarda yaşayacaklar. Örneğin bir konut veya AVM geliştiricisi, proptech teknolojisi ile yaya ve araç trafiği, arsa fiyatları, proje geliştirme maliyetleri ve çevredeki rakipleri içeren kapsamlı bir veri setini inceleyerek yatırım kararı verecek. Dolayısıyla da arz ve talepler de buna göre şekillenecek. Yatırımlarımızı çeşitlendirmek adına gayrimenkul teknolojileri alanı dışında sağlık ve alternatif turizm sektöründeki fırsatları inceliyoruz ve değerlendiriyoruz. Şehir otelleri, kültür ve sağlık turizmi alanlarında yatırımlar hedefliyoruz” diye konuştu.


Geri Dön