19 / 04 / 2024

Gayrimenkulün geleceği Y kuşağında!

Gayrimenkulün geleceği Y kuşağında!

Ev sahibi olmaya önem veren Y kuşağı, konforlu, kullanışlı ve uygun fiyatlı küçük metrekareli evlere talebiyle de gayrimenkul sektöründe arzı belirleyici rol oynuyor.



İyi eğitimli, bağımsızlığına ve konforuna düşkün Y kuşağı gayrimenkul sektöründe hem hizmet sunan, hem hizmet alan taraf olarak belirleyici rol oynuyor. Araştırmalara göre dünya nüfusunun hatırı sayılır bir bölümünü oluşturan bu kuşak emir almayı sevmediği ve gayrimenkulün az yatırımla hızlı kar etmek için en parlak sektörlerden biri olduğunu gördüğü için meslek olarak gayrimenkul danışmanlığına yöneliyor. Ev sahibi olmaya önem veren Y kuşağı, konforlu, kullanışlı ve uygun fiyatlı küçük metrekareli evlere talebiyle de gayrimenkul sektöründe arzı belirleyici rol oynuyor. Dünyanın en köklü gayrimenkul danışmanlık markası Coldwell Banker’ın Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, dünyanın çeşitli yerlerindeki Coldwell Banker ofislerinin müşterilerini önemli oranda Y kuşağı mensubu genç yetişkinlerin oluşturduğunu vurguluyor.


Günümüzde gerek iş dünyasında gerek tüketici olarak nüfusun ciddi bir oranını oluşturan Y kuşağı, tüm dünyada ağırlığı giderek artan sektörlerin başında gelen gayrimenkul sektöründe hem satıcı, hem alıcı olarak belirleyici rol oynuyor. 


1980-1999 arasında doğan Y kuşağının büyük kısmı birer yetişkin. Klasik beyaz yakalı çalışan profilinden çok farklı bir profil çizen, iyi eğitimli, bağımsızlığına düşkün Y kuşağından gayrimenkul danışmanlığı mesleğine yönelenlerin sayısı azımsanmayacak boyutta. 


Peki Y kuşağı neden gayrimenkul işini tercih ediyor? Patron istemeyen ve ücretli çalışmayı da sevmeyen Y Kuşağı, az sermayeyle yatırım yapacağı ve karlılığı yüksek bir iş olarak,  gayrimenkul sektörüne yöneliyor. Kurumsal gayrimenkul danışmanlık markalarından franchise alarak kendi işini kuruyor. 


Öte yandan bu kuşak geç evleniyor, aile evinden çıkıp kendi evinde yaşamak istiyor. Rahatına düşkün olduğu için ihtiyacını karşılayacak, küçük fakat  konforlu konut projelerinin en önemli alıcısı oluyor. 

SEKTÖRÜN GELİŞMESİNİN EN BÜYÜK NEDENİ SATICI VE ALICI PROFİLİNİN GİDEREK GENÇLEŞMESİ

109 yıllık geçmişiyle dünyanın en köklü gayrimenkul danışmanlık markası Coldwell Banker, faaliyet alanının dünya çapında pek çok ülkeye yayılması nedeniyle pazarın değişen yapısına şahitlik ediyor. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, gayrimenkul sektörünün gelişmesinin en büyük nedeninin gayrimenkul danışmanlığını meslek olarak tercih edenlerin ve alıcıların profilindeki değişme olduğuna vurgu yapıyor. Gökhan Taş,  ‘’Kurumsal sektör çok büyüyor ve daha da önünde çok büyük büyüme potansiyeli var. Sektörün gelişmesinin en büyük nedeni şu; hem gayrimenkul danışmanlığı yapan kişi profili, hem de müşteri artık gençleşiyor’’ diyor.

Y kuşağından gayrimenkul danışmanlığını meslek olarak seçenlerin sayısının her geçen gün arttığını belirten Gökhan Taş, yurtdışında iyi eğitim almış genç girişimcilerden oluşan bu kuşağın, eğitimi sırasında ABD ve Avrupa’da gayrimenkul danışmanlığının ne kadar profesyonel yapıldığını görüp, sektörle ilgili çok daha net bir bakış açısı geliştirdiğini, böylece bilinçli olarak bu mesleği seçtiğini ifade etti. 

Y KUŞAĞI, KENDİ İŞİNİN VE EVİNİNİ SAHİBİ OLMAYA ÖNEM VERİYOR

Y Kuşağı’nın kendi işini kurmaya olduğu kadar kendine ait bir eve sahip olmaya da önem verdiğinin altını çizen Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Gayrimenkul alım-satım yaşı 43’ten 35’lere indi.  Eğitim düzeyi çok yüksek Y kuşağı insan profili  konut alıp satmaya başladı. Eğitimli olduğu için bu yatırımcının hizmet beklentileri de yükseliyor.  Eğer bu işi meslek olarak seçtiyse, işini profesyonel ve bilinçli yapıyor. Kendi işinin patronu olmak isteğiyle ve markalaşmanın öneminin farkında olarak, kurumsal danışmanlık markalarından franchise alma yoluna gidiyor. Eğer konut alıcısı ise yine ne istediğini bilen, bilinçli bir alıcı olduğu için, kurumsal şirketlerden gayrimenkul danışmanlığı almayı tercih ediyor.  Geç evleniyor, kendi evini istiyor. Konforlu ve çok büyük olmayan evleri tercih ediyor. Konut edinme yaşı düştüğü gibi onlara hizmet edenlerin yaş ortalaması da her geçen gün düşüyor.’’



Geri Dön