26 / 04 / 2024

Gaziantep OSB'de açılışı yapılan 300 fabrika meclis gündeminde!

Gaziantep OSB'de açılışı yapılan 300 fabrika meclis gündeminde!

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde açılışı yapılan 300 fabrikaya dair çeşitli iddialar meclis gündemine taşındı. Saadet Parti'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



Saadet P Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde açılışı yapılan 300 fabrikaya dair çeşitli iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaduman, sorusunun Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Saadet Parti'li Karaduman, ''Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanının katılımıyla Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde 300 fabrikanın resmi açılışı yapılmış ve bir listede bu fabrikalar kamuoyuna ilan edilmiştir. Bu listede 15 milyarlık yatırımla 300 yeni fabrikanın kurulduğu ve 45000 istihdamın, başladığı ifade edilmektedir. Ülkemizin üretime yönelik her hamlesini olumlu ve değerli bulmaktayım. Ancak bununla birlikte bu açılışta bazı soru işaretleri bulunmaktadır. Bu fabrika veya işletmelerin çoğunun uzun yıllardan beri faaliyet gösteren firmalar olduğu bilinmektedir. Bu fabrikalardan bazıların farklı organize sanayilerin içinde olup bir başka organize sanayine geçenlerin olduğu iddia edilmektedir. Yine bu fabrikalar içerisinde daha önce çeşitli bakanlar tarafından açılışı yapılan firmalar olduğu da bilinmektedir. Teşvik kredisi alıp yeni makine veya ek bina ile depo eklenmesi sonucu yapılan eski fabrika ve işyerlerin de bu listeye eklendiği iddia edilmektedir. Tüm bunlarla beraber iktidarınız döneminde açılışı yapılan ama ortada olmayan barajlar ve farklı tesislerin olduğunu kamuoyu daha önce defalarca tespit etmiştir'' diye konuştu. 

Saadet P Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ın soruları:
1. Bu fabrikalar alan olarak nerede açılmıştır? Resmi olarak ne zaman açılmıştır? Yayınladığınız firmaların resmi açılış tarihleri nedir? 
2. Ek bina yapmak, bulunduğu organize sanayi alanını değiştirmek veya teşvik kredisiyle makine almak fabrika açmak manasına mı gelmektedir? Bakanlığınızın fabrika açmak kriterleri nedir? 
3. 300 fabrikada istihdam edildiği iddia edilen 45000 kişinin sigorta girişleri var mıdır? Varsa açılan fabrikalara en erken giren kişinin sigorta tarihi nedir? Bu 45000 kişi daha önce nerelerde çalışmaktaydı? 
4. Gaziantep'teki işsiz sayısını, oranını ve ticaret hacmini 300 fabrika açılmadan önceki ve açıldıktan sonraki haliyle bizimle paylaşır mısınız? 
5. Açıldığı iddia edilen bu fabrikalara işçi ihtiyacı var mıdır? Varsa müracaatlar nereye yapılmalıdır? 
 


Geri Dön