29 / 03 / 2024

Gecikmiş emlak vergisi borcu nereye ödenir?

Gecikmiş emlak vergisi borcu nereye ödenir?

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, zamanında ödeme yapılmazsa ne olur? Gecikmiş emlak vergisi borcu nereye ödenir?



Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken emlak vergisi 1319 sayılı Kanun gereğince veriliyor. Binalar için bina vergisi, arsalar için ise arsa vergisi ödeniyor.

 

Bina vergisi yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona eriyor.


Oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri, mükelleflerce, keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, bu olayların vukua geldiği tarihlerden sonra gelen taksitlerden itibaren, bu hallerin devam ettiği sürece alınmıyor.


Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan araziden dolayı mükellefiyet, bu olayın vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.


Emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. 2. taksitler ise Kasım'da veriliyor.


Peki, mükellefiyetin devamlılığı halinde zamanında ödeme yapılmazsa ne olur? Gecikmiş vergi borcu nereye ödenir?


Gecikmiş vergi borcu nereye ödenir?

Geciken emlak vergisi için ödemeler ilçe belediyesine veya vergi dairesine ödenebiliyor. Geciken her ay için yüzde 1,40 oranında ceza uygulanıyor.



Çevre temizlik vergisi emlak vergisinin içinde mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön