16 / 04 / 2024

Gediz Elektrik’ten Karabağlar'a dönüşüm tehdidi!

Gediz Elektrik’ten Karabağlar'a dönüşüm tehdidi!

Karabağlar’da kentsel dönüşüm kararına karşı çıkan vatandaşlara, Gediz Elektrik’ten yeni abonelik sözleşmesi ve elektrik kesme uyarısı geldi. Mahalleliler, dönüşüm için tehdit edildiklerini iddia etti



Karabağlar’da kentsel dönüşüm kararına karşı çıkan vatandaşlara, Gediz Elektrik’ten yeni abonelik sözleşmesi ve elektrik kesme uyarısı geldi. Mahalleliler, dönüşüm için tehdit edildiklerini iddia etti


İzmir’in Karabağlar ilçesindeki 540 hektarlık alanı kapsayan 16 mahalle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılında riskli alan ilan edildi. Bölgede kentsel dönüşüm kararı alındı. Evlerinden ayrılmak istemeyen ve kentsel dönüşüme karşı çıkan mahalleliler, bakanlığın ilgili plan revizyonlarını mahkemeye taşıdı. İlçedeki dönüşüm krizi ve hukuki süreç devam ederken, bu kez Gediz Elektrik’ten mahallelilere tebligat gönderildi. Kentsel dönüşümün iptali için dava açan hak sahiplerinin evlerine gönderilen yazıda, ‘Aboneliği kendi üzerine olmayanların elektriği kesilecek’ denildi ve yeni satış sözleşmesi yapmamaları halinde aboneliklerin iptal edilerek evlerin elektriğinin kesileceği iletildi. Bu uyarı ile 80 bin kişiyi ilgilendiren kentsel dönüşüm krizinde halk bu sefer de abonelik çıkmazıyla karşı karşıya kaldı. Kentsel dönüşümü kabul etmeleri için elektriklerinin kesilmesiyle tehdit edildiklerini savunan mahalleliler, soluğu Gediz Elektrik’te aldı. Elektrik idaresi ise uyarının rutin uygulama olduğunu bildirdi.


ABONELİK BAHANE

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, yeni abonelik için başvuru yaparken, önlerine kentsel dönüşüm şartının da konulduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bize, ‘gecekonduya şartlı af’ olarak bilinen, kaçak yapılara elektrik, su, doğalgaz aboneliği affı getirecek olan ancak halen çıkmayan yasayı işaret ediyorlar. Resmen bizi dönüşümle tehdit ediyorlar, hizmet vermiyorlar. Evimde kullandığım elektrik aboneliğimi hiç gerek yokken yenileyeceğim ve 10 yıl içinde kentsel dönüşüme katılma taahhüdü vereceğim. Geçen yıl aynı şeyi yaptılar, imza atmadık diye bizi işgalci yerine koydular. Ecrimisil cezaları keserek bizi yıldırmaya çalıştılar. Abonelik bahanesiyle zorla dönüşüm yapmaya çalışıyorlar. Zaten aboneyiz ve 20-30 yıldır bu hizmeti alıyoruz. Madem burayı riskli alan ilan ettiniz, yıkacaksınız, biz evimize çivi dahi çakamazken o zaman neden yeni abonelik hakkı tanıyorsunuz? Vatandaşı manipüle ediyorlar. Mağduriyet üstüne mağduriyet yaşıyoruz.”

İdare: Tüm İzmir’e uyarı yapıldı


Gediz Elektrik A.Ş. yetkilileri ise bu işlemlerin rutin uygulama olduğunu açıkladı. Enerji Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nca (EPDK) yapılan son düzenlemeye dikkati çeken yetkililer, “Aboneliği kendi üzerinde olmayan herkese aynı bildirimi gönderdik. Sadece Karabağlar değil, tüm İzmir’deki abonelerimize benzer bir yazı gitti. Karabağlar’a özgü bir uygulama değildir” dedi.


9 Eylül Gazetesi




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Hükümetin hazırladığı yeni torba yasada, kentsel dönüşüm için yeni kurnazlıklar var. Torbaya konan tasarıya göre ruhsatsız yapılara, kentsel dönüşüme ‘rıza’ karşılığında, ‘elektrik, su, doğal gaz bağlanacak. Ancak bunun için bir şart var: 10 yıl içinde olası kentsel dönüşüm projesini kabul eden taahhütname imzalamak.  İzmir  Karabağlar’da evlerinin ellerinden alınmasına karşı mücadele veren dernek temsilcileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı tasarıya tepkili. 


Bu şartlı izin 1 Kasım 2015’ten önce yapılmış evleri kapsarken, yasa tasarısı torba yasaya eklenerek yakında Meclis gündemine gelecek. İlk olarak ‘riskli alan’ ilan edilmiş bölgelerde uygulanacak yasanın birçok mağduriyet yaratması söz konusu. Bugünlerde İzmir’de Gediz Elektrik’ten, ev sahiplerine ‘sözleşme yenileme’ çağrılı yazılar gidiyor. Bu yazı üzerine Gediz Elektrik’e giden ve binalarındaki dairelerin tamamında elektrik, su hattı olmayan vatandaşlara abonelik verilmesi için bu yasa tasarısından sonra taahhütname istenecek. 


‘ELEKTRİĞİ KESMEKLE TEHDİT EDİYORLAR’

Düzenlemeyi riskli alan edilerek zorla kentsel dönüşüme tabi tutulan Karabağlar’daki kurulmuş halk dernekleri temsilcilerine sorduk. Kentsel dönüşümle ilgili sürekli yeni bir sürprizle karşı karşıya kaldıklarını belirten Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, “Kentsel dönüşüm ilan edilmiş bölgelerle ilgili yeni bir oyunla daha karşı karşıyayız. Bunun adını koymakta da gerçekten zorlanıyoruz. Zaten ‘Yıkacağım, kentsel dönüşüme aldım diyorsun’, o zaman elektrik, su ve doğal gazı neden veriyorsun. Ekstra vatandaştan bir abonelik talebi daha niye. Bu kabul edilemez bir durum. Abonelik hattı için zorunlu kılınıyor. Elektriği kesmekle tehdit ediyorlar”dedi.


‘RİSKLİ İLAN EDİLEN YAPILAR MI YOKSA BİZ MİYİZ’

Yıllardır aboneliklerinin olduğunu da dile getiren Ecevit şunları da söyledi: “Bunu hangi gerekçe ile sunuyorsun. Yürütmenin yaptıkları arasında büyük çelişkiler var. Bunu anlamakta da zorlanıyoruz. Bizi vatandaş olarak saymıyorlarsa bunu deklare edebilirler. Burada riskli görülen bizim yaşam alanlarımız, binalarımız mı, yoksa biz miyiz? Bu yapılan uygulamalar niye. Burada bir kentsel dönüşüm yapmak istiyorlarsa önce bize sormaları lazım.” 


‘ELEKTRİK, SUYLA TEHDİT EDİYORLAR’

Limontepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı Uygar Manduz da, yasanın Meclisten geçmesi halinde elektriklerinin kesilmesiyle karşı karşıya geleceklerini dile getirdi. Manduz şunları söyledi: “Bu alanlarda yaşayan insanlar fikren bir dönüşüm istemiyorsa, ki zaten dönüşüm isteğini de kimseye sormadan kararını aldılar. Elektriğimizi, suyumuzu kesmekle tehdit ediyorlar. Biz bu tip uygulamaları bekliyorduk.” 


‘BÖYLE AFFA KARŞIYIZ’

Mahalleleri kentsel dönüşüm bölgesinde olduğu için  gerekli hizmetleri alamadıklarını da ekleyen Manduz, “Hizmet getirmiyorlar, bir şey istiyoruz yapmıyorlar. Mahallelerimiz mahrumiyet bölgesi haline geldi. Bize karşı bir dayatma söz konusu. ‘Kentsel dönüşümü kabul edeceksin’ demeye gelen bir şey bu. Biz affın bu şekilde çıkmasından yana değiliz. Olmaması için de elimizden geleni yapacağız” dedi. 


‘YASAL SÜRECİMİZ DEVAM EDİYOR’

Salih Omurtak Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Ramazan Satan: Bu korkutma bence bir yönetici için hiç etik değil. Halka rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bunun vebalini kimse kaldıramaz. Yöneticiler bizden uzak yaşıyorlar. Kim onlara ne söylüyorsa o maddeleri torbaya atıyorlar. Sonra bunlar halka silah olarak geri dönüyor. Elektriği, suyu devam ettirme karşılığında elinden evini alacaksın. Biz buna karşıyız. Yasal sürecimiz devam ediyor. Kime sorsak ‘Hükümet yanlış yolda’ ama neden geri dönmüyorlar. 



Evrensel


Geri Dön