25 / 04 / 2024

Geleceğin şehirlerini çocukların hayalleri belirleyecek!

Geleceğin şehirlerini çocukların hayalleri belirleyecek!

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı, Çocuk Dostu Şehirler adı altında proje yürütüyor. Yürütülen projelerde çocukların nasıl şehirlerde yaşamak istediği vurgulandı.



AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı, Çocuk Dostu Şehirler", "Kadın ve Şehir", Sanat ve Şehir", "Erişilebilir Şehir" ve "Çevre Dostu Şehir" olmak üzere 5 tema etrafında yaklaşık bir yıldır çalışmalar sürdürüyor. 

 

5 tema üzerinde durulan bu çalışmalar akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinin destekleri ile sürdürülüyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan AA muhabirine projeler hakkında açıklamalarda bulundu. 

 

Karaaslan, "Geleceğin şehirlerini çocukların hayalleri belirleyecek. Geleceğin şehirleri filmlerde gördüğümüz gibi uçan arabalar, dev gökdelenler mi olur? Bence öyle olmamalıdır. Geleceğin şehirleri hala insana insan ölçeğinde mutluluk veren, hala bir çınar ağacının gölgesinde oturmaktan keyif alabildiğimiz, hala çocukların mahallede top oynayabileceği şehirdir'' şeklinde konuştu. 

 

"Çocuk Dostu Şehirler" adı altında yürütülen projelere ilişkin bilgiler veren  Karaaslan, bunun, "Bir siyasi parti genel başkanlığının çocuk ve şehirle ilgili bu kadar detaylı bir çalışma yaptığını hayal bile edemezdik" dedirten bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi. 

 

Çalışmaları devam ettirdiklerinde "Çocuk olmadan çocuklarla ilgili bir mesele tartışılır mı?" düşüncesiyle konuyu çocuklarla tartışmaya karar verdiklerini açıklayan Karaaslan, şöyle devam etti: 

 

"İstanbul'da farklılık arz edebilecek, İstanbul'un bütün ilçelerinden farklı gelir seviyelerinde yetişmiş yüzü aşkın çocuklarımızı toparladık. Onlara anketler yaptık. Nasıl bir şehirde yaşamak istediklerini sorduk. Onlara 'çocukla mekanın ilişkisi' hakkında sorular sorduk. 'Sizi en çok ne rahatsız eder? Nasıl bir şehirde yaşamak istersiniz? Yaşadığınız şehirden mutlu musunuz? bize hayalinizdeki yaşam alanını çizin.' dedik onlara. Resimler aldık. Bütün bu çalışmanın raporunda görselleriyle birlikte hepsini paylaşacağız."

 

Çocuk Dostu Şehirler
 "Çocuk Dostu Şehirler" konulu çalışma toplantıları kapsamında, çocukların da katılımı ile farklı uygulamalar ve anketler yapıldı.  Bugüne kadar 200'den fazla çocuk ile son toplantıda ise İstanbul'un farklı ilçelerinden katılan yaş ortalaması 11,6 olan 80 çocuk ile bir araya getirildi.

 

Yapılan çalışmalar kapsamında çocukların cadde de oyun oyna istekleri dikkat çekti. Çocukların çizimleri incelendiğinde, park alanlarının ve mahalle ölçeğinde ticaret alanlarının (bakkal, mini market vb.) evlerine yakın olduğu belirlendi.


Geri Dön