25 / 04 / 2024

Gelecek hafta dolar, euro ve sterlinde neler olacak? Okumadan pozisyon almayın!

 Gelecek hafta dolar, euro ve sterlinde neler olacak? Okumadan pozisyon almayın!

Dolarda yükseliş sürecek mi? Yukarı yönlü ivmelenen euro çıkışını sürdürecek mi? Sterlin'de uzmanların beklentisi gerçekleşecek mi?



İngiliz para birimi Sterlin, son 1 haftada dolar karşısında yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetti ve yılbaşından bu yana yaşadığı kayıp yüzde 20'nin üzerine çıktı. Euro ise yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 15 değer kaybetti. Herkesin kanıksadığı üzere doların güçlenmesinin nedeni Fed'in faiz politikası ve enflasyonla mücadele etmede izlediği şahin tutum. Fed üyelerinin açıklamaları bu şahin tutumun devam edeceğini dolayısıyla da doların güçlenmeye ve diğer para birimleriyle emtiaları zayıflatacağı öngörüsü hakim.  Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan önümüzdeki süreçte dünyanın en güçlü para birimleri dolar, sterlin ve euro'nun izleyeceği seyir ilgi ilgili bir yazı kaleme aldı.  Amerikan Merkez Bankası Fed'in, enflasyonu kontrol altına almadan ‘güvercine’ dönüşme sinyali vermeyeceğini belirtilen yazıda, ekonomik durgunluğun, enflasyonun önüne geçtiğinde faiz indirimlerinin konuşulmaya başlanacağı ifade edildi.

Dolarda neler olacak?

Fed'in geçmişte yaptığı hataları tekrarlamayacağı ve vaktinden önce faiz indirimi kararı almayacağı ifade edilirken piyasalardaki genel beklentinin 2023 yılının ikinci yarısından itibaren faiz indirimlerinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Faiz artımlarının durup bekleme sürecine geçildiğinde piyasa oyuncularının indirimleri satın almaya başlayacağı kaydedilirken, euro ve sterlin'in dolar karşısında değer kaybetmesinin nedenlerinin farklı olduğu vurgulandı. Enerji krizi ve resesyon beklentilerinin euroyu zayıflatırken İngiltere'de ise 45 milyar sterlin tutarındaki vergi indirimi paketinden geri adım atılmamasının İngiliz para birimindeki baskıyı artırdığı ifade ediliyor. Hem Avrupa Merkez Bankası hem de İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımı konusunda geç kalmış olmasının da etkisi var. Bu açıdan bakıldığında doların yılbaşına kadar gücünü koruması bekleniyor. Euro ve sterlinde pozisyon almak için erken olduğu belirtilirken dünyaca ünlü finans kuruluşları Morgan Stenley ve Nomura analistlerinin sterlin/dolar paritesinin 1’e ulaşacağını hatta aşağı yönlü kırılacağı yönündeki beklentilerine yer veriliyor.

Sterlin ve euroda neler olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön