19 / 04 / 2024

Gelir Vergisi beyannamesi nedir?

Gelir Vergisi beyannamesi nedir?

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödemesi yapması gerekiyor.Gelir vergisi ödemeleri nasıl yapılıyor? Gelir Vergisi beyannamesi nedir?



Gelir Vergisi beyannamesi nedir?


Bir kimsenin resmi bir kuruluşa herhangi bir durumu bildirmek yazı ile yapılan bildirime beyanname deniyor.

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde  Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.Elde edilen kazançta vergilendirilecek kısma, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Değer artış kazancı vergisi olarak nitelendirilen gelir vergisi; Bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor.


- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

- Voli mahalleri ve dalyanlar, 

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtalarının beş yıl içerisinde elden çıkartılması durumunda gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.



Gelir vergisi nereye ödenir?

Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, bağlı olunan vergi dairesinin bulunduğu yerin belediye sınırları dışındaki vergi dairelerine, yetkili banka şubelerine ödenebilir.


Gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir..

Yıllık Gelir Vergisi beyannamesi ve ekleri mükelleflere göre değişiklik gösteriyor. Mükellef gruplarına göre çeşitli formla mevcut oluyor. Her mükellef kendisine ait olan doğru formu doldurması gerekiyor. Gelir ve beyannamesi Mart ayının 25'ine kadar verilmesi gerekiyor.


Vergi beyannamesinde mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi, il veya ilçe,vergilendirme dönemi,Mükellefin T.C. kimlik nosu,Mükellefin Bağ-Kur nosu yazılı oluyor.



Gelir vergisi ödeme tarihleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön