28 / 03 / 2024

Gemlik'e özel yasa için imza toplandı!

Gemlik'e özel yasa için imza toplandı!

Gemlik'in sağlam zeminli ve daha güvenli bölgelere taşınması için hazırlanan 'Toplumsal Uzlaşı' metni imzaya açıldı, Başkan Refik Yılmaz, metni TBMM'ye taşıyacaklarını söyledi.



Gemlik'te bulunan STK temsilcileri, sendikalar, odalaı; dernekler ve muhtarları Atatepe Sosyal Tesisleri'nde ağırlayan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ilçenin sağlam zeminli ve daha güvenli bölgelere taşmması için hazırlanan 'Toplumsal Uzlaşı1 metnini imzaya açtı. Gemlik'te 100'e yakın STK'dan destek alan Başkan Yılmaz toplanan imzaları Ankara'ya götürdü. 


ERDOĞAN'A DA İLETİLDİ...

 

TBMM Tanm Komisyonu üyelerinin üçeyi ziyaretinin ardından Ankara'ya gittiklerini beliıten Gemlik Belediye Başkam Refik Yılmaz, düzenlediği toplantıda ilçeye özel yasa ile ilgili çalışmaları anlattı. 


Bin hektarlık bir alana ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamalarım tekrarlayan Yılmaz, 86 bin 324 olan ilçe nüfusunun 64 bin 442'sinin riskli bölgede yaşadığına dikkat çekti. 10 bin 585 binadan 8 bin 749'ununun alüvyon ve riskli zemin üzerinde bulunduğunu belirten Başkan Yılmaz, sadece fay hattı üzerinde 259 binanın bulunduğu ilçede, bu binalarda 5 bine yakın insanın yaşadığını kaydetti. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Bursa gezisi sırasında ilçenin depremsel içerikli dosyasını ilettiklerini, Erdoğan'ın direktifleri sonrasında konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e de bildirdiklerini kaydeden Yılmaz, "Depremin siyaseti olmaz" dedi. 


UZLAŞI METNİ NE İÇERİYOR? 


Gemlik'in depremsel risk ve kentsel dönüşümüne yönelik metinde; ilçenin yerleşim alanlarının çoğunluğunun zemin yapısı itibarıyla sıvılaşma potansiyeli yüksek balçıktan oluşması, binaların ise deniz kumundan yapılmış olması, yerleşim alanlarından geçen 2 aktif fay hattı nedeniyle olası bir depremde can ve mal kaybına neden olacağı belirtildi. Yaklaşık 50 bin kişinin büyük bir risk altında yaşadığına dikkat çekilen metinde, olası bir depremin zararlarını en aza indirebilmek için sıvılaşma riski yüksek balçık zemindeki konutların sağlam zeminli alanlara taşınmasına dikkat çekildi. İlçenin yeni yerleşimine imkân tamyan özel bir kanun çıkarılmasının tüm ilçe halkının acil beklentisi olduğu vurgulandı.


Ankara ziyaretinde tüm bakanlıkların Gemlik'e 'özel yasa' için ilçe halkından toplumsal uzlaşı beklediğine dikkat çeken Başkan Refik Yılmaz, ilçenin durumunu özetleyen bir dilekçe ve altına destekleyici imzalarla  Ankara  nezdinde ilçeye özel yasa için girişimlerin hızlanacağını söyledi. 


Yeni Dönem


Geri Dön