24 / 04 / 2024

Gençler konut sahibi olmak istiyor!

Gençler konut sahibi olmak istiyor!

Geçen hafta hayata geçirilen konut hesabı uygulaması ile vatandaşların ev satın almaları için oluşturdukları birikimlerine devlet yüzde 20'ye varan oranda katkı sağlayacak. Konuyla ilgili bireysel banka uzmanları 18-30 yaş arası çalışan gençlerin sisteme ilgisinin daha fazla olduğunu belirtti.




Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “konut hesabı” uygulaması geçen hafta cuma günü başladı. Konut hesabı uygulamasıyla vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemeyecek. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabı olarak değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak. Hesaba, açılışında bir kereye mahsus 30 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek.


SİSTEME İLGİ YOĞUN


Bankacılar sisteme ilginin yoğun olduğunu söylüyor. Nitekim hafta başından beri konu ile ilgili çok fazla bilgi almak üzere şubelere gelindiğine dikkat çekiliyor. Bilgi almak için gelenlerin yaş ortalamasını sorduğumuz bankacılar, sisteme gençlerin ilgisinin yoğun olduğunu aktardı. 18-30 yaş arası çalışan gençlerin sisteme ilgisinin olduğunu belirten bireysel banka uzmanları, gençlerin en çok merak ettiği konuları da sıraladı. Bankacılar, “Konut hesabı açtırmak isteyen gençlerin üzerinde en çok durduğu konu, her ay düzenli olarak para yatırma zorunluğu olup olmadığıydı. Bunun yanısıra 'ne kadar devlet katkısı alırım, en yüksek devlet katkısını almak için ne kadar para biriktirmeliyim, acil ihtiyaç olduğunda paramı çekebilir miyim, çekersem sistemden tamamen çıkmış mı oluyorum' gibi sorular da yanıtı merek edilen sorular arasında yer aldı” bilgisini paylaştı.


YENİ DOĞANA HEDİYE


Mecidiyeköy'de bankaları gezerek yaptığımız araştırmada Ali Karayel isimli çiçeği burnunda babanın, kızı Elif için konut hesabı açtırmak istediğini de gördük. Karayel, kızı için birikim yapmak istediğini söyledi.


ALT SINIR 250 LİRA


Konut hesabı açtıranlar aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatıracak. Ödemeler 3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 lira olacak. Aylık ödeme tercih edenler sistemde kalmak istiyorsa 12 aylık sürede en fazla 3 defa ödemelerini aksatabilecek. 3 ayda bir ödemede ise en fazla bir ödemenin pas geçilmesine izin verilecek.


Akrabadan satışa katkı yok


Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ve devre mülklere devlet katkısı ödenmeyecek.


Bankalar sisteme hazır


İlk kez 2015 yılında gündeme gelen, şartları belirlendikten sonra 26 Şubat 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan ve cuma günü yürürlüğe giren konut hesabı, bankacıları da hareketlendirdi. Kuveyt Türk ve Albaraka, konut hesabını ilk açan bankalar arasında yer aldı. Kuveyt Türk'ten yapılan açıklamada “Faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak hayata geçirilen devlet katkılı konut hesabı ile bankanın, uzun vadeli birikim yapmak isteyen müşterilerine, devletin verdiği katkı payına ek olarak kar payı sunacağı” aktarıldı.




Yeni Şafak


Geri Dön