19 / 04 / 2024

GMSİ ne zaman ödenir?

GMSİ ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ), mesken ve işyeri taşınmazlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Peki GMSİ ne zaman ödenir?



GMSİ ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ), mesken ve işyeri taşınmazlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Vergiyi, istisna bedelini aşan gayrimenkul sahipleri ödüyor.


Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Vergide istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor. Peki GMSİ ne zaman ödenir?


Meskenlerin GMSİ vergisi..

2013 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


İşyerlerinin GMSİ vergisi..

2013 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


GMSİ ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin GMSİ 1. taksiti Mart ayında, GMSİ 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Buna göre 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin ikinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.


GMSİ rehberi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön