26 / 04 / 2024

Gökçeada'daki Masi Otel'e yıkım kararı!

Gökçeada'daki Masi Otel'e yıkım kararı!

Gökçeada ilçesi eski Bademli köyünde yapılan Masi Otel, sit alanı sınırları içerisinde olduğunu ve arazinin kullanım özelliğinin bozulması sebebiyle dava üzerine dava açıldı. Dava sonucunda otel için yıkım kararı çıktı



Türkiye'nin en büyük adası olan Çanakkale'nin Gökçeada ilçesindeki Bademli köyüne yapılan Masi Otel'e mahkemeden 2015 senesinde yıkım kararı çıktı. Ancak otel, kararın ipatali için mahkemeye başvuruda bulundu. Yörenin potansiyelini, arazinin kullanım özelliğini ve köyün tarihsel zenginliğini bozduğu gerekçesiyle dava edildi. Ancak 2015 senesinde verilen kararın iptali için başvuruda bulundu. Otelin inşa edildiği yerin Koruma Kurulu sit etkileşim geçiş sahasında olduğu ortaya çıkınca otel için yıkım kararı tekrar gündeme geldi.

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre, Masi Otel'in inşatını bitirdiği ek binasına tam 3 sene sonra ruhsat aldığı ortaya çıktı. Gökçeada Gönüllüleri Derneği ve bölgede yaşayan sakinler tarafından Masi Otel'e karşı dava açıldı. Dava sonucunda mahkeme, otelin sit alanında kaldığını onayladı ve doksan gün içersinde otelin yıkılmasını istedi. Otel mahkemenin verdiği karalar doğurultusunda yıkılmayarak hizmet vermeye devam etti. Bunun üzerine Gökçeada Gönüllüleri Derneği ve muhtarlığı mahkemeye tekrar itirazda bulundu. Masi Otel'in sahibi açılan bu davayı kazanarak yıkım kararını iptal ettirdi. Ancak 2017 senesinde tekrar bir dava açıldı ve yaklaşık 2 sene süren bu davayı dernek ve muhtarlık kazandı. Mülk sahibi ise davayı kazandığını söyleyerek yıkım kararının olmayacağını belirtti. Çanakkale İdare mahkemesi'ne tekarar açtıkları davada Masi Otel'in yıkılması kararı alındı.

Gökçeada daki Masi Otel e yıkım kararı!

MÜLK SAHİBİNİN KAZANDIĞI DAVANIN İPTALİ İSTENDİ 

Çanakkale İdare Mahkemesi'ne tekrar otelin koruma sit alanları içersinde bulunduğunu, Koruma Kurulu'nun açıkladığı kararın uygun olmadığını ve taşınmazın yıkılmasının gerektiği kararını vurguldı. Bu kararda, "Söz konusu taşınmaz üzerinde Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu izni olmaksızın yapılan inşai ve fiziki uygulamalar hakkında 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yıkım kararı verilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen davaya konu kararda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" ifadelerine yer verildi. Bursa Bölge İdare Mahkemesi oylanan bu karar oy çokluğuyla kabul edilerek otelin yıkılacak olduğu kesinleşti.

OTELİN YIKILMAMASI İÇİN AÇILAN DAVAYA MAHKEMEDEN RED CEVABI

Alınan karar hakkında raporları inceleyen Avukat Ali Furkan Oğuz, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: "Mühürleme yapılmasına rağmen, mühürler kırılıyor ve içerisinde özel davetler veriliyor. Daha sonra kazanmış olduğumuz bir dava ile taşınmaz için yıkım kararı aldırıyoruz. Bu yıkım kararı Gökçeada Belediyesi tarafından uygulanmıyor. İhale açılacak deniyor, ihale açılmıyor. Taşınmaz sahipleri tarafından açılan dava ile yıkım kararı iptal ettiriliyor. Biz son dönemde taşınmazın sit sınırları içerisinde olduğunu yeniden mahkeme kararıyla kesinleştirmiş olduk. Koruma Kurulu’ndan yeniden yıkım talebinde bulunduk. Ancak Koruma Kurulu bu talebimizi reddetti. Bu talebin reddine ilişkin açmış olduğumuz idari işlemin iptal davasını da kazandık. Şu anda Koruma Kurulu'ndan beklediğimiz yeniden yıkım kararı vermesi. Kararın kesinleşmesine müteakip de yıkım kararını vermesi gerekiyor. Bu karar Gökçeada halkı için, Bademli halkı için ve Çanakkale için çok önemli bir karar. Çanakkale’nin birçok bölgesi bildiğiniz gibi aslında sit alanı ve bu sit alanlarında da yapılaşma olmaması gerekiyor. Birinin önü açıldığında başka sit alanlarında da aynı şekilde hukuka aykırı yapılaşmalar olabilecek. Önemli bir karar olduğunu düşünüyoruz. Ben Gökçeada Gönülleri Derneğine ve Bademli köyü halkına teşekkür ediyorum.”

Gökçeada Yıldızkoy'un imar planı iade edildi!

Gökçeada'da yapılaşma tehlikesi!


 


Geri Dön