25 / 04 / 2024

Gökdelen'de öğle yemeği kurgu çıktı!

 Gökdelen'de öğle yemeği kurgu çıktı!

80 yıl önce New York Rockefeller Merkezi'nin inşaatında çekilen fotoğrafın önceden planlandığı, işçilere poz verdirilirken onlarca fotoğrafçının davet edildiği anlaşıldı



20'nci yüzyılın en ikonik fotoğraflarından biri olan, 20 Eylül 1932'de New York'taki Rockefeller Merkezi gökdeleninin inşasında işçilerin öğlen yemeği yediği anı gösteren fotoğraf geçen hafta 80'inci yılını kutladı. Ancak "Lunch atop a Skyscraper" (Gökdelenin üstünde öğle yemeği) adı verilen bu fotoğrafın işçilerden habersiz çekilmediği, şirketin işçilere reklam amacıyla poz verdirdiği iddia edildi. Kimliği belirsiz olan fotoğrafçının, inşaat sürecini takip etmek için haber ajanslarından gönderilen fotomuhabirlerden biri olduğu düşünülüyor. Bir ara bu fotoğrafı çeken kişinin Charles Ebbets olduğu düşünülmüş, ancak daha sonra çekildiği anda bölgede birden fazla fotoğrafçının olduğu belli olmuştu. Fotoğrafın haklarına sahip olan Corbis İmaj'dan tarihçi Ken Johnston, "Bu fotoğraf, Rockefeller tarafından reklam amaçlı çekilmişti. İşçiler gerçekti ancak o pozu vermeleri söylenmiş ve onlarca fotoğrafçı çağrılmıştı" dedi. 


'HÂLÂ BU ORTAMDALAR' 

Büyük Buhran'ın ilk yıllarında çekilen fotoğrafın Amerika'da işçilerin engellere bakmadan ileri gittiklerini gösterdiğini belirten Johnston, "Fotoğraf planlanmış olsa da normalde yaptıklarından farklı değildi. İnşaat işçileri günümüzde de bu tür ortamlarda çalışıyor" diye konuştu. 12 yıl önce fotoğraftaki işçilerin kimlikleri araştırılmış, ancak sonuç alınamamıştı.

Sabah


Geri Dön